Fény derült Kósáék piszkos ügyletére, ami akár a fideszes politikai karrierjébe is kerülhet

Kósa Lajos

A Népszava beszámolója alapján, júliusban kezdeményezték a Tócó-Pece Kft. névre hallgató cég végelszámolását, melyben Kósa Lajos családja érdekelt. A végelszámolás elrendelése előtt, májusban még 50 millió forint osztalékot vettek ki a cégből a tulajdonosok.

A lap közölte azt is, hogy “a végelszámolási eljárás végén a tulajdonosok kezében maradhat a vállalkozás nagyjából 100 millió forint értékű vagyonelemeinek többsége is”.

Az ügyet eredetileg Hadházy Ákos, akkor még LMP-s politikus kezdte el felgöngyölíteni, majd feljelentéseket is tett az ügyben, azonban hiába:

a magyar hatóságok semmi gyanúsat nem találtak a cég körüli ügyekben.

A céget még 2014-ben alapította Fiák István és 160 milliós vagyont fektetett bele. Pár évvel később, 2017-ben az ügyvéddel szoros barátságot ápoló Kósa Lajos Fidesz alelnök családja szerezte meg a céget, mindössze 6 millió forintért.

Kósa Lajos akkor azt állította, hogy legalább ugyan akkora értékű kötelezettségállomány terhelte a céget amit a családja megszerzett, így nem kerestek rajta.

“Azonban a politikus nem mondott igazat:

a közzétett vagyonmérlegek szerint sem a vásárlás idején, sem később nem volt nyoma ilyen kötelezettségnek, így a cég eszközállománya messze meghaladta a kötelezettségeit, még úgy is, hogy 2018-ban a cégbe beolvadt a politikus feleségének egy meglehetősen eladósodott cége” – közölte a lap.

Hadházy Ákos szerint azonban Fiák sem járt rosszul az üzlettel:

“Pár hónap múlva Kósa a parlamentben beadott egy törvényjavaslatot a nyugdíjas szövetkezetekről – mit ad Isten, a bal oldalon ülő Úrnak pont lettek nyugdíjas szövetkezetei.”

Az ügyet feltáró politikus végül összegezte a tanulságokat:

“Ha Ön papíron 6 millióért venne egy 170 milliót érő céget, lecsuknák adócsalásért.

Ha Ön ugyanezt politikusként, Nyugat-Európában vagy Romániában tenné, lecsuknák korrupció miatt.

Az én feljelentésem után a hatóságok semmi ilyenre nem gondoltak, bár valami nagyon nem lehet rendben, hiszen a »számviteli szabályok megsértése miatt« azért indult »nyomozás« (…) Miért teheti meg ezt ez a velejéig korrupt, cinikus, buta »politikus«? Mert a propagandagépezetet kezükben tartva sok millió ember elől elzárják ezeket a híreket miközben ugyanezeket az emberek agyát folyamatosan mossák, heccelik.”

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!