Újabb módszert találtak ki: így akarják a NER cégeket finanszírozni?

Fotó: nol.hu

Bő egy éve olyan tevékenységbe kezdett a Magyar Nemzeti Bank, amely egyáltalán nem szerepel a feladatai között. Az MNB-nek elsősorban a pénpolitikát kellene irányítania, ennek ellenére úgy próbálja meg támogatni a kormány politikáját, hogy iparvállalatok kötvényeit kezdte el felvásárolni.

A bóvli kötvényeket is vásárló MNB ezzel akár baráti cégeket is megtámogathat,

ahogy legutóbb is tette a T-System megvásárlásánál. Utóbbi üzletben a Mészáros Lőrinc holdudvarához tartozó 4iG vállalati kötvényeket fog kibocsájtani, hogy fedezni tudja a T-Systems megvásárlását a Telekomtól. A kötvényekből 20 milliárdot a jegybank vásárolhat meg a kötvényvásárlási programja keretében.

A jegybank összesen 300 milliárd forintot szán ilyen célokra és kész megvenni az egyes értékpapírok akár 70 százalékát is. Nem válogatós, szó lehet akár bóvli kötvényekről is, amelyek veszteségét bukás esteén, mi adófizetők fogjuk lenyelni.

Ennél is nagyobb probléma, hogy ez a nygságrend azt jelenti, hogy lassacskán kezd teljesen összefonódni az állam, a gazdaság, az iparfinanszírozás. Azonban az ilyen keveredés jótékony hatásáról egyetlen szó sincs a közgazdasági tankönyvekben, sőt, eddig sosem sült ki az ilyen populista típusú finanszírozásból semmi jó. Nálunk ezt unortodoxnak hívják, amikor is

a devizakötvényesek nyomorán meghízó MNB a kormánybarát cégeket kezdi el finanszírozni.

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!