Szégyenlistára tették a magyar kormányt – durva kikkel szereplünk egy lapon

A világ egyik legismertebb tudományos magazinja, a Nature is felfigyelt arra, amit az Orbán-kormány az elmúlt hónapokban véghezvitt a Magyar Tudományos Akadémia átalakításával.

A lap felsorolja a tudomány és a politika legsúlyosabb modern konfliktusait, mely közé szégyenletes módon mi magyarok is felkerültünk

– közölte a 444.hu.

A lap a tudományos élet ‘ellenségeiként’ kiemeli többek között az új brit kormány egyik legfontosabb tagjának kijelentését, aki a Brexit szavazás előtt azzal hárította el az uniós kilépés kockázataira figyelmeztető tudósok felvetéseit, hogy az “embereknek már elegük van a szakértőkből”.

Szerepel még a listán Jair Bolsonaro szélsőjobbos brazil elnök is, aki kirúgta az ország űrkutatási hivatalának elnökét, miután az arról beszélt, hogy mióta megválasztották Bolsonarot, azóta felgyorsult az esőerdők kivágása.

Továbbá megemlítik, hogy Törökországban több száz kutatót rúgtak ki állásukból és vádolták meg őket terrorizmussal, miután aláírtak egy békepárti petíciót;
valamint Donald Trumpot, akinek elnöksége alatt egyes állami tanácsadó testületekben a tudósokat lecserélték ipari lobbistákra.

Ebben a nem túl kedvező listában kapott helyet Magyarország is, ahol megemlítik, hogy a kormány 40 kutatóintézet felett vette át az irányítást a Magyar Tudományos Akadémiától.

A Nature cikke pont arra szeretne rávilágítani, hogy egyre több a súrlódás a politika és a tudomány között, de a tudósoknak végre a sarkukra kell állniuk és ráébreszteni a társadalmat, hogy milyen értéket képvisel a tudásuk.

A lap szerin az emberi faj túlélése múlhat most azon, hogy a tudósoknak sikerül-e felülemelkedniük a politikán.

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!