Kiderült, hogy miért akarta átalakítani a kormány az MTA működését!

Fotó: Illyés Tibor/MTI

A kormány a tudományos élet elleni harcának egyik legfontosabb elemeként említik meg többen is azt:

ennek egyetlen célja az volt, hogy a kutatásokba a cégek bevonásával hozzáférjenek az EU-s támogatásokhoz.

A Palkovics László vezette átalakítást a kormány mindenképp véghezvitte volna. Lovász László korábban úgy fogalmazott a tárgyalásokról, Palkovics kemény eszközökkel dolgozott, például visszatartotta az intézmények finanszírozását hónapokig, amit akár zsarolásnak is lehetne nevezni.

Később ha kellett volna, akkor törvénymódosítással kényszerítették volna ki az MTA-tól a kutatóhálózatokat.

Az ATV Egyenes beszéd című műsorának vendégeként Maróth Miklós elmondta, hogy az MTA-val kapcsolatos viták már lezárultak, így nem érdemes azzal foglalkozni, hogyan jutottak ide.

Korábban már írtunk róla, hogy Maróth szoros kapcsolatban áll a Fidesszel, 2015-ben felmerült a neve mint köztársasági elnök, jó barátságot ápol Orbán Viktorral, valamint gyakori vendég a kormányközeli médiában, ahol arról beszél, hogy lehetetlen a muszlimok integrálása.

A miniszterelnök által az Eötvös Lóránt Kutatóhálózat élére kinevezett akadémikus szerint az MTA körül történteken nincs mit rágódni. Hozzátette, hogy

ebben a küzdelemben mindkét félnek megvoltak az eszközei, fegyverei, csak a minisztériumé meg is volt töltve és egy háborúban nem meglepő ha használják azt.

A helyzet kialakult, a kutatóhálózatban nagy a bizonytalanság, az emberek féltik az egzisztenciájukat, munkájukat – tette hozzá Maróth.

Az akadémikus szerint az, hogy személyesen ismeri Orbán Viktort, nem azt jelenti, hogy bele akarna szólni a tudományos kérdésekbe a miniszterelnök. Úgy véli, Orbán a tudomány sikerét szeretné, semmi mást.

Maróth Miklós kiemelte azt is, hogy az MTA támogatása 1990 óta nem emelkedett, így most ezt kéne első körben megnövelni, amit majd egy megreformált szervezet kap meg.

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!