Visszavágott Orbánnak Finnország – pokollá tehetik az életét ősztől

Csattanós válasz érkezett a kormányfő tusványosi ámokfutására.

Véleménycikkben kelt ki a magyar kormány ellen a volt finn nagykövet. Petri Tuomi-Nikula bizonyára azt sérelmezhette, hogy Orbánnak tusványosi beszédében volt képe még a finneket vádolni azzal, hogy az országukban nincs jogállamiság. A nagykövet most csattanós választ adott Orbánnak; mint mondta, elege van abból, hogy néhány uniós tagállam semmibe veszi a közös uniós értékeket. Szerinte eljött az ideje annak, hogy véget vessenek ennek a gyakorlatnak.

Azt is elmondta, hogyha kell, még az uniós támogatásoktól is meg kell fosztani ezeket az országokat.

Tuomi-Nikola szerint Finnország soros EU-elnöksége legfőbb feladatának tekinti a jogállamiság megerősítését. Orbán szerinte a finnek mocskolásával valójában erre reagált Tusványoson. Hozzátette: a magyar kormányfőnek óriási szüksége van az uniós támogatásokra, Magyarország kapja ugyanis a legtöbbet egy főre levetítve a támogatásokból. A kormány szerinte így képes fenntartani az intézményesített korrupciót az országban.

“Magyarország az egyik legkorruptabb ország az Unióban”

– fogalmazott. Azt még nagyobb bajnak nevezte, hogy a Fidesz 2010 óta egypárti uralmat épített ki, és az egykori magyar demokráciából egy választásos vagy hibrid autokráciát csinált. Tuomi-Nikola szerint a demokrácia, abban a formában, ahogyan az Nyugaton létezik, már nincs jelen Magyarországon. Orbán mindennek a tetejébe ráadásul már csak nem is tagadja hozzáállását a liberális demokráciához, nem véletlenül beszél évek óta illiberális vagy kereszténydemokráciáról.

“Az EU értékrendje, és szabályai minden tagállamra azonosan érvényesek. Így Magyarországra is”

– foglalta össze véleményét a nagykövet. Ha ez a harcos tempó várható a finn vezetéstől, Orbánnak – a közelgő gazdasági válság és az Európai Néppártból történő kizárása mellett – bőven lesz mitől félnie ősztől.

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!