Aggodalomra adnak okot a legújabb jelentésben szereplő tények

Egy újabb tanulmány mutat rá arra, hogy Magyarországon nincs biztosítva a független és sokszínű tájékoztatás, mivel a kormány irányítása alatt álló alapítvány felügyeli a magyar médiumok jelentős részét. Ezeket szinte egyetlen nap leforgása alatt ajándékozták Fidesz-közeli üzletemberek a Közép-Európai Sajtó és Média Alapítványnak.

Az Európai Bizottság megrendelésére készült tanulmány megállapítása szerint,

“aggodalomra ad okot, hogy több száz médiatermék szerkesztése egyetlen, a Fideszhez köthető vezetésű alapítvány kezében van”.

Elda Brogi a jelentést készítő Médiapluralizmus és Médiaszabadság Központ egyik munkatársa, azt mondta az RTL Klub Híradójának, hogy

“a Kesma kockázatot jelent a magyar sajtó sokszínűségére.”

Rossznak minősül, ha a médiapiac szereplői ennyire egy érdekkörnél összpontosulnak, mivel ezeknél a lapoknál egyféle szerkesztési elv fog csak érvényesülni, és így eltűnnek az eltérő szemszögű megközelítések, a sokszínű tájékoztatás.

A tanulmány a kormányt is kritizálta, mivel vannak olyan szerkesztőségek, melyek kizárólag az állami hirdetéseknek köszönhetően működhetnek, csak azokból tartják fenn magukat.

A Kormányzati Tájékoztatási Központ szerint a jelentés a most távozó Európai Bizottság támadása, mivel

a magyar sajtó szabadon beszámol a menekültek által elkövetett bűncselekményekről.

Orbán Viktor pedig korábban beszélt arról, hogy az alapítvány ellenére ő továbbra is balliberális médiatúlsúlyt lát:

“Én minden nap úgy élem az életemet, nekem az a képzetem van a magyar realitásról, hogy Magyarországon ma baloldali, liberális és kormányellenes médiatöbbség van.”

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!