Megbukott Orbán politikája – A világválság óta stagnál az életszínvonal Magyarországon

Az Eurostat legfrissebb adatai kimutatták, hogy az uniós országok közül egyedül a bolgárokat tudjuk megelőzni életszínvonal tekintetében.

A magyar háztartások fogyasztása gyakorlatilag stagnál az unió átlagához képest, tehát 2017-ben pont ugyanakkora volt, mint 2008-ban, a gazdasági válság évében.

Ezzel szemben az állam fogyasztási kiadásai meglehetősen jobb képet festenek.

Az ATV híradásából kiderül, hogy egy átlag magyar család, miként éli meg mindezt:

“Plusz túlórákat vállalunk, illetve nagyon átgondoljuk, hogy mire költünk.”

– mondta egy szécsényi család, akik akciós termékeket vásárlásával és leárazásokon vásárolt termékekkel próbálnak spórolni. Ők havonta fejenként 50 ezer forintból élnek, ami az utolsó forintig ki van számolva.

“Természetesen a legfontosabbak a hitelek törlesztése, amit még tíz évig fizetni fogunk, utána a mindenféle rezsi, rezsivel kapcsolatos számlák, és természetesen utána a gyermeknek az iskoláztatása.” – tette hozzá a családanya.

A riportban bemutatott család életszínvonala teljesen átlagosnak mondható Magyarországon, legalábbis az Eurostat friss adatai szerint. Az uniós országok árszínvonala közti különbségeket is figyelembe véve, a magyarok fogyasztási kiadásainál már csak a bolgárok háztartási kiadásai voltak rosszabbak az uniós átlagnál.

A GKI vezérigazgatója elmondta, hogy ennek “az egyik oka az, hogy a magyar bérszínvonal az eu-átlagban is a rendkívül alacsony szintűek közé tartozik”.

A KSH héten kiadott jelentéséből az derül ki, hogy bruttó 364 ezer forintos átlagkeresettel számolnak a magyar családoknál. A valóság azonban sokkal rosszabb. A teljes körű adatokat figyelembe véve, körülbelül bruttó 290 ezer forinttal lehet csak számolni.

“Ez gyakorlatilag olyan 180 nettó körüli átlagot jelent. Na most ha belegondolunk a mai árszínvonalba, meg abba, hogy nagyságrendileg a magyar átlag kereső 180 nettót keres, akkor körülbelül kitalálhatjuk, hogy miért is ilyen rosszak az adatok.” – fejtette ki Molnár László, a GKI vezérigazgatója.

Ezzel szemben a magyar állam helyzete nem fest ennyire rosszul mint a magyar átlagcsaládoké.

Az adatok szerint az állam végső fogyasztási kiadásainak tekintetében, Magyarország nem a sereghajtók között szerepel, hanem a középmezőny végén.

“A tény az, hogy az állam Magyarországon úgy működik, hogy inkább preferálja azt, hogy az állam által elosztott pénzeken keresztül fogyasszanak többet a háztartások – itt körülbelül átlagos Magyarország elhelyezkedése -, mint hogy saját maguk költsék el a pénzüket.” – mondta Sík Endre a Tárki vezetője.

Az állam fogyasztási kiadásai közé sorolhatók például az utak, kórházak és sportlétesítmények.

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!