Durva fordulat: Trumpnak elege lett – diplomáciai háborút hirdetett Orbán ellen

Forrás: Daniel MIHAILESCU and SAUL LOEB / AFP

Az amerikai elnök a Putyin-bank beengedésén borult ki.

Erős diplomáciai nyomást helyezett az Orbán-kormányra az amerikai kabinet, miután az széles körű jogosítványokat és mentességet adott a putyini Nemzetközi Beruházási Banknak. Ismeretes, ez az a bank, amivel Orbán lényegében beengedte a schengeni határok mögé az orosz elnök trójai falovát, a bank ugyanis nem csak adó- és járulékmentességben részesül, a dolgozói még diplomáciai mentességet is kapnak.

Az erős orosz érdekeltség miatt több kormány is kifejezte aggodalmát, az ügy a legérzékenyebben azonban az amerikaiakat érintette, akik konkrét lépéseket is kilátásba helyeztek, ha Orbánék nem rendezik megnyugtatóan a helyzetet. A Népszava szerint azzal pl. sokat segíthetnének, ha csökkentenék a bank diplomáciai kedvezményeit, vagy ha a dolgozók „csak” a szolgálati útlevélnek megfelelő kedvezményeket kapnák meg.

Az egyik diplomáciai forrás a lapnak úgy nyilatkozott:

“Mi úgy látjuk, a magyar kormány nyitott ezekre az ügyekre. A téma szóba került Szijjártó Péter külügyminiszter legutóbbi washingtoni látogatásán is, valamint a David B. Cornstein amerikai nagykövettel folytatott rendszeres megbeszélésein. A magunk részéről szeretnénk napirenden tartani az ügyet.”

Ez ugyan akár még megnyugtatónak is hangozhatna, de a Népszava szerint hiába az amerikai nyomásgyakorlás, nagy rá az esély, hogy Orbánék nem azt tekintik elsődlegesnek, hogy megbékéljenek a szövetségeseinkkel. Egyes vélekedések szerint könnyen előfordulhat, hogy csak időhúzásra játszanak, és arra várnak, hogy a putyini bank teljes üzemmódban működhessen Magyarországon.

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!