Kovács Zoltán keményen betámadta Finnországot, de olyat koppant a feje, hogy még mindig szédül

MTI Fotó: Kovács Attila

Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért felelős államtitkár, az About Hungary néven indított angol nyelvű blogján tett közzé egy bejegyzést, melyben arról ír, hogy a jelenleg az EU soros elnöki tisztségét betöltő Finnországban első ránézésre sokkal nagyobb a demokrácia, mint amekkora valójában van ott – közölte a 168ora.hu.

Az államtitkár szerint a teljes finn sajtó konglomerátumok kezében van, kifejti továbbá azt is, hogy Finnországnak nincs alkotmánybírósága, valamint politikai szempontok vezérlik a helsinki parlamentben működő alkotmányügyi bizottságot.

Kovács hozzáteszi, hogy a finn igazságszolgáltatás függetlensége sincs rendben, mivel a bírákat az államfő nevezi ki az igazságügyi miniszter javaslatára, ami eléggé aggályos.

A lap szerint Kovács azért kezdte ilyen erőteljesen támadni a skandináv országot, mivel a finn EU-elnökség egyik legfontosabb céljául tűzte ki a lisszaboni szerződés 7. cikkelye szerinti eljárás felgyorsítását.

Az Orbán-kormány nemzetközi kommunikációért felelős államtitkárának vádjaira végül egy eléggé frappáns választ adott a finn külügyminiszter.

Ville Cantell válaszul először ezt írta ki Twitter oldalára:

“Higgadt fej és szilárd kéz.

Mivel Finnország a féléves EU-elnökség alatt a jogállamiság és a közös értékek védelmének az erősítését tűzte ki célul, természetes, hogy lesznek kísérletek a hiteltelenítésünkre.

Szándékunkat ez nem fogja megtörni ami pedig a teljesítményünket illeti, az kiállja az idő próbáját.”

A finn külügyminiszter később egy térképet is feltöltött az oldalára, melyen a világ országainak sajtószabadságát rangsorolják. Eszerint Finnország Norvégia mögött a második helyen áll, míg Magyarország Sierra Leone és Izraelk között csak a 87. helyen végzett.

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!