Kritikus szintre lépett az egész országot érintő probléma – Azonnali beavatkozásra lenne szükség!

A rendvédelmi szerveknél évek óta fennálló probléma mára kritikus szintre lépett. A szakszervezetek legfrissebb adatai szerint, már majdnem minden második rendvédelmi dolgozó azon gondolkozik, hogy felmond – közölte az atv.hu.

A jelenleg is hatalmasnak számító rendőrhiányt egyelőre túlóráztatással és önkéntesek bevonásával próbálják enyhíteni, de az egyre megnövekedett munkaórák miatt, még többen gondolják úgy, hogy más munka után néznek.

Az alacsony munkabérek és magas munkaterhelés miatt azonban lényegesen kevesebben jelentkeznek erre a pályára, mint ahányan felmondanak.

A szakszervezetek adatai alapján jelenleg is óriási a létszámhiány a rendvédelemben, és mivel

a hivatalos állomány 40 százaléka azon gondolkozik, hogy felmond,

a közeljövőben várhatóan még nagyobb probléma elé néz majd a szakma.

“Aki már 20-25 évet eltöltött ezen a pályán, és tiszthelyettesként végrehajtó állományban dolgozik, a 200-220 ezer forintot nem nagyon haladja meg ott sem a fizetés, ott talán még nagyobb a probléma, hogy nincs egy olyan megtartó erő, amely a kollégákat arra sarkallná, hogy igenis anyagilag megéri a pályán maradni.” – mondta Pongó Géza, a Független Rendőr Szakszervezet elnöke.

A Független Rendőr Szakszervezet szerint az alacsony bérek és a létszámhiány okozta egyre fokozódó munkateher miatt, rengetegen hagyják el ezt a pályát. Pongó Géza szerint

legalább egy 50%-os, azonnali béremelésre lenne szükség ahhoz, hogy ez a folyamat ne romoljon tovább.

A Belügyi, Rendvédelmi és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete szerint azonban a toborzás se túl eredményes, mivel sokkal kevesebben jelentkeznek, mint ahányan leszerelnek. A rendkívül súlyos létszámhiány pedig a teljes rendvédelmi területet érinti, így a rendőrökön kívül a tűzoltók, a katasztrófavédők és büntetés-végrehajtók is egyre kevesebben vannak.

Az egyre megnövekedett munkateher és az alacsony bérek miatt azonban már nem csak a fiatalabb korosztály néz más munkalehetőség után, hanem már a középkorúak is egyre nagyobb arányban mondanak fel.

“Őket sem tartja itt már semmi, és ezt sajnos hiába mondják az érdekképviseletek, sajnos nem veszik figyelembe. Tudják, tökéletesen tisztában van a belügyminisztérium azzal, hogy nem vált be az életpálya ilyen módon.

És azzal biztatják a kollégákat, hogy legyenek türelemmel, majd 2020-ba. Nincs, elfogyott a türelem, ezek a kollégák nem fogják megvárni a 2020-at.”

– közölte Bárdos Judit, a BRDSZ főtitkára.

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!