A fejétől bűzlik a hal! – Egyre aggasztóbb a helyzet és ez országosan mindenkit érinteni fog!

Egyre kilátástalanabb helyzetbe sodródnak a kormány rossz egészségpolitikája miatt a magyarországi kórházak. Évről évre egyre jobban eladósodnak, ami miatt nem tudnak fejlesztéseket eszközölni, az orvosok bérproblémái miatt pedig egyre kritikusabb a helyzet az elvándorlás miatt – közölte a napi.hu.

Jelenleg ott tart az adósságok tekintetében az egészségügy, mint tavaly szeptemberben, azaz már hónapokkal előrehaladottabb a tartozások által kialakult válság.

A Magyar Államkincstár legfrissebb adatai szerint, csak júniusban 5,6 milliárd forinttal nőtt a kórházak lejárt adóssága,

így idén az összes tartozásállomány meghaladja már a 43 milliárd forintot.

A tartozások 40 százaléka, 17,6 milliárd forintnyi számla fizetési határideje több mint két hónapja lejárt, ami az év végéig előreláthatóan sokkal magasabbra nő majd. A lejárt adósságok összegét tekintve azonban kijelenthető, hogy egyre kritikusabb a helyzet, mivel a 43 milliárdot tavaly csak szeptemberben lépték át a kórházak.

A kórházi adósságok megugrásának hátterében leginkább az orvoshiány áll, mivel a megfelelő szakemberek miatt kialakult bérverseny, sokkal gyorsabban emészti fel a kórházak forrásait.

Ez azonban a kórházak szintjén nem orvosolható probléma, ehhez egy megfelelő állami szintű beavatkozás lenne szükséges, ami uniós szintű fizetést biztosít az orvosoknak, így megakadályozva a magánszférába és külföldre vándorlást.

A lap közlése szerint a kórházak már a beszállítókat is egyre nehezebben tudják kifizetni, az Orvostechnikai Szövetség főtitkára, Rásky László elmondta,

a kórházak a pénzhiány miatt egyre többször tárják szét a karukat amikor a beszállítóknak kéne fizetni!

Molnár Attila, az Egészségügyi Gazdasági Vezetők Egyesületének leköszönő elnöke elmondta a lapnak, jelenleg az a legnagyobb baj, hogy még mindig nincs egy olyan szakmai koncepció vagy program, ami alapján pontosan meg lehetne határozni, hogy mennyi plusz forrásra lenne szüksége az ágazatnak, a plusz pénzt konkrétan mire kellene fordítaniuk és ez milyen eredményt hozhatna. Szerinte amíg ez nincs kidolgozva, addig nem lehet több forrást igényelni sem.

A kormány jelenleg ott tart, hogy még mindig ujjal mutogat az előző kormányokra, hogy szerintük ők tették tönkre az egészségügyet. Lássuk be, ha ennek a kormánynak kevés volt ez a több mint kilenc év ahhoz, hogy kialakítsanak egy működőképes egészségügyi rendszert, ami nem egyre romló hanem javuló tendenciát mutat, akkor alkalmatlanok a vezetésre!

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!