Orbán apjának bányacége évről évre egyre jobban teljesít

AFP Photo/Kisbenedek Attila

Az elmúlt években hihetetlen módon növekedett Orbán Viktor apjának bányacége, már ami a bevételeket illeti, tavaly pedig felért a csúcsra, lekörözve a nagy vetélytársakat – közölte a 444.hu a Direkt36 összeállítása alapján.

Igaz, hogy a Dolomit Kft. évek óta a piac egyik legjobban teljesítő cége, de csak 2018-ban tudta lekörözni az összes konkurenst egy fontos területen:

a piacvezető bányacégek közül a legmagasabb árbevétel arányos nyereségrátáját, az Orbán apjának többségi tulajdonában álló cég érte el.

(A nyereségráta tulajdonképp azt mutatja meg, hogy a céghez befolyt pénzből mennyi marad a tulajdonosoknál.)

Az Orbán apjának bányája, mely temérdek mennyiségű állami beruházás résztvevője lett az elmúlt években, 2018-ban 4,6 milliárd forintos árbevételt hozott össze, így 1,9 milliárd forintos profitot termelt a tulajdonosoknak. Ez 41,3 százalékos nyereségrátát jelent, ami a teljes piacot tekintve is kiemelkedően magasnak számít.

A Dolomit Kft. sikeres évét jól tükrözi az is, hogy nyereség szempontjából még a külföldi cégek sem tudták megelőzni Orbán apjának bányacégét. Magyarországon az egyik legnagyobb hasonló tevékenységű cégnek a francia tulajdonú Saint-Gobain Construction Products Hungary Kft. számít, de tavaly az ő nyereségrátájuk csak 4,2 százalék volt, ami jócskán alulmarad a Dolomit Kft. 41,3 százalékához képest.

A lap elemzése azt is kimutatta, hogy az elmúlt tíz évben, azaz nagyjából mióta az Orbán-kormány hatalmon van, a Dolomit Kft. nyereségrátája jócskán az átlag fölött teljesített.

Megkérdezték a kimagasló sikerről Orbán Viktor sajtófőnökét is, aki röviden csak annyit válaszolt az üggyel kapcsolatban, hogy “a miniszterelnök nem foglalkozik üzleti kérdésekkel”.

A bányászati szakágazatban tevékenykedő nagyobb cégek közül többet is megkeresett a lap, hogy kommentálják a Dolomit eredményeit, de a téma “politikai jellege” miatt nem akarták válaszolni, azonban volt, aki név nélkül vállalta az interjút.

Egyikük azt válaszolta, hogy “ezt csak irányítva lehet elérni. Ha Gyurcsány Ferenc vezetné ezt a céget, az eredmény jóval szerényebb lenne”.

A másik százmilliós forgalmú cég vezetője, mikor a Dolomit sikereiről kérdezték, először nevetve reagált:

“Ez az Orbánéké? Akkor nem kell magyarázni, itt másfajta rendszer működik.”

Azonban hozzátette azt is, hogy alapjában véve jó minőségű anyagokat állítanak elő, bár emiatt sokkal magasabb áron is dolgoznak.

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!