Hatalmas hibát követtek el – valakinek ez az állásába fog kerülni!

Kép: MTI

Nemrég jelentette be Szijjártó Péter külügyminiszter, hogy a magyar állam sikeresen megvásárolt egy kikötőt Triesztben, melynek köszönhetően, a magyar cégek ezen keresztül tudják majd lebonyolítani a tengeri exporttevékenységüket.

A HVG közlése szerint azonban a 31 millió euróért megvásárolt, 300 méter hosszú partszakasz,

olyan kikötő kialakítására egyáltalán nem alkalmas, amilyet az exportáló magyar cégek használnak.

A külügyminiszter néhány részletet árult el akkor a vételről, azt például nem közölte, hogy kitől vásárolták meg pontosan a trieszti kikötőt, csak annyi biztos, hogy a partszakaszhoz tartozik egy 32 hektáros terület is, melyet 60 éves koncessziós szerződés keretében vett meg a magyar állam.

A lapnak azonban sikerült kiderítenie a kelet-adriai kikötőfelügyelettől, hogy a terület jelentős része két olasz cég, a Teseco és a Seastock, kisebb része pedig az olasz állam tulajdonában volt.

A terület melyen korábban olajfinomító működött, jelenleg elhagyatottan áll,

ezért a magyar kormány tervei közt szerepel, hogy ott egy közel 100 millió eurós fejlesztésbe kezdenének, hogy kikötőt és logisztikai központot alakítsanak ki rajta.

A lap, forrásaira hivatkozva továbbá azt is közölte, hogy a magyar szállítmányozási szakma teljesen értetlenül áll a kormány legújabb projektje előtt, mivel a tengeri export szinte teljes egészében konténerizált. Ez azt jelenti, hogy az elszállításra szént árut a cégek még a magyarországi telephelyükön konténerekbe rakják, majd abba a kikötőbe szállítják, amelyikben a célországba tartó konténerhajó épp horgonyoz.

Így lényegében ezeknek a magyar cégeknek semmi szükségük nincs egy ilyen kikötőre, bár jelenleg úgy néz ki, még ha szükségük lenne is rá, a kormány által megvásárolt kikötő alkalmatlan erre a célra.

A Triesztbe tervezett terminál fizikailag egyáltalán nem alkalmas nagy konténerhajók fogadására: partszakasza 300 méter hosszú, vízmélysége pedig csak 13 méter mély.

Ezen kívül hajótársaságokkal is le kéne szerződnie a magyar államnak, akik kegyeiért pedig kemény harcot vívnak a nagyobb kikötők, és mivel a magyar export igencsak elenyésző, így aligha érdekelné a hajózási cégeket bármiféle magyarországi ajánlat.

Azt, hogy mi értelme volt ennek a költséges vásárlásnak, még egyelőre nem tudni, de valaki nagyon nagy hibát követett el, ha nem mérte fel előzetesen a magyar kikötő iránti igényt.

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!