Ez beteheti a kaput Orbánnak – komoly feltételeket szabtak az EP-ben

Most komolyan visszaüthet Orbán utóbbi hetekben tanúsított az EU tisztségviselőinek megválasztásának folyamatában. Bár Ursula von der Leyent a saját jelöltjeként próbálja eladni, ám Leyen egészen más elképzelésekkel rendelkezik az unióról mint Orbán, így később ez komolyan visszaüthet.

Főképp, mert komoly feltételeket kell teljesítenie Leyennek, ha meg akarja szerezni a Bizotsság elnöki posztját, mert a szociáldemokrata és liberális frakció megkéri az árat a szavazatokért cserébe. Mégpedig, mindkét frakció

garanciákat vár az új Bizottságtól arra, hogy szankcionálni fogja azokat a kormányokat, amelyek szembemennek az uniós alapértékekkel.

Ha nem kapják meg ezeket a garanciákat, akkor nem hajlandók támogatni Leyent, és nem lesz meg a szükséges szavazatszám a megválasztásához. “Nekem az orrom azért elég jól működik, régóta vagyok a közéletben és én azt érzékeltem, hogy a képviselők zöme ellene lesz a jelölésének.” – nyilatkozta Ujhelyi István.

Érdekes, hogy úgy tűnik, csak a szociáldemokrata és liberális frakcióknak fontosak a jogállamisággal és uniós alpértékekkel kapcsolatos kérdések, a Néppárt mintha lapulna ebben a kérdésben. Pedig a Sargentini-jelentés óta tudható, hogy az EP többsége elítéli az Orbán-kormány politikáját, és súlyosabb lépéseket is megtenne, hogy visszaterelje Magyarországot a demokrácia útjára.

Mindenesetre, úgy tűnik ha jövő kedden Leyen Bizottsági elnök akar lenni, akkor komoly garanciákat kell majd adnia arra, hogy határozott fellépés lesz minden olyan tagállammal szemben, amely megsérti az uniós alpértékeket.

Ez viszont súlyos csapás lesz az Orbán-rezsimre nézve.

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!