Ez a törvénymódosítás minden családot érinteni fog, jó lesz felkészülni rá!

Pénteken hozta meg végső döntését a parlament a köznevelési törvénnyel kapcsolatban. A törvénymódosításokat a kormány kezdeményezte, majd a végső döntés előtt, múlthét kedden az emberi erőforrások minisztere kérésére, indoklás nélkül elhalasztották a zárószavazást – közölte az atv.hu.

Most a kormánypárti képviselők túlnyomó többségével sikerült az intézményvezetőket, a magántanulói jogviszonyt, az óvodába járást, az alternatív kerettantervet és a tankönyvellátás szabályozását érintő, a közneveléssel összefüggő törvénymódosítást elfogadtatni.

Az eredeti indítványon egyetlen ponton változtatott a törvényalkotási bizottság, így a módosítás lehetőséget ad arra, hogy továbbra is lehessen a diákok teljesítményét jegy helyett szövegesen értékelni a második évfolyam végén, illetve a magasabb évfolyamokban is.

A most elfogadott törvény kimondja, hogy az alternatív kerettantervet csak akkor lehet jóváhagyni, ha az a Nemzeti alaptantervben meghatározott tananyag-tartalmakat tanévenként két félévre lebontva jeleníti meg a kerettantervben.

Szigorítják a magántanulói jogviszonyt is, így azt szeptember 1-jétől az egyéni munkarend váltja majd fel, aminek engedélyezése intézményi szintről egy hatósághoz kerül majd.

Változtatnak továbbá azon is, hogy míg eddig 5 éves korig lehetett kérvényezni az óvodakezdési kötelezettség halasztását, mostantól ezt csak 4 éves korig teheti meg majd a szülő.

Minden gyermek, amelyik betölti a 6. életévét augusztus 31-ig, az tankötelessé válik, és míg eddig ezt az óvodapedagógusok felülírhatták, ezentúl ezt majd a szülőnek kell külön kérvényeznie.

A kormány törvénymódosítása megszünteti a szabad tankönyvválasztást is, így minden tanár köteles lesz az oktatási minisztérium által előírt tankönyvekből tanítani.

Az oktatási intézmények vezetőinek kinevezését a pedagógusok, a szülők és a diák-önkormányzatok a jövőben nem véleményezhetik, tehát a vezetői kinevezésekbe nem szólhatnak majd bele.

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!