Ma kiderül, hogy a köztársasági elnök is csak a Fidesz bábja, vagy szembe mer szállni a hatalommal!?

Áder és Orbán kép: MTI

Az elmúlt időszakban heves vitákat és sokakban felháborodást váltott ki a kormány azon döntése, hogy a kutatóintézeteket elvennék az Akadémiától, és azokat egy új alapítványba, az Eötvös Loránd Kutatási Hálózatba helyeznék át – közölte a hvg.hu.

Miután a többségben lévő kormánypárti képviselők elfogadták a törvénymódosítást, a magyar tudományos élet jövője egyetlen személy kezébe került.

Pénteken, azaz ma jár le annak a határideje, hogy Áder János köztársasági elnök eldöntse, aláírja-e az MTA-t megcsonkító törvényt, vagy azt inkább elküldje az Alkotmánybíróságnak felülvizsgálatra.

Ádert több neves tudós, akadémiai kutatók és a Színház- és Filmművészeti Egyetem is arra kérte, ne írja alá a Fidesz-KDNP által elfogadott törvényt,

akadályozza meg a magyar tudományos élet tönkretételét!

A törvény értelme alapján azon kívül, hogy a kutatóintézeteket egy új alapítványba, a Eötvös Loránd Kutatási Hálózatba rendeznék, emellett a kutatók közalkalmazotti státusza is megszűnne. A fideszes többség ezzel azt is megszavazta, hogy a Magyar Tudományos Akadémiának át kellene adnia székházait is, valamint az összes vonatkozó vagyontárgyát az új alapítványnak, aminek összértéke több milliárd forint.

Nem merész kijelentés, hogy ezzel a törvénnyel szinte teljesen megsemmisítenék a magyar tudományos életet, és teljesen megfosztanák minden vagyonától. Egyetlen kérdés maradt megválaszolatlanul: vajon Áder szembe mer szállni Orbánnal?

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!