Orbán retteg?! – Korábbi döntése miatt fél találkozni Putyinnal?

Putyin már nyújtja a kezét, ha lesz aki megfogja, az Orbán lesz. (kép:Koszticsák Szilárd / MTI)

Szinte már hagyománynak számított, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök és Orbán Viktor magyar miniszterelnök minden évben meglátogatták egymást, és a két ország közös ügyeiről tárgyaltak. Most ez a hagyomány megdőlni látszik – közölte a 444.hu.

Külpolitikai szakértők szerint egyáltalán nem véletlen, hogy még nem tűzték ki a 2019-es évre a találkozó időpontját.

Ráadásul az is látszik már, hogy ennek a találkozónak a halogatása inkább magyar érdek.

Orbán és Putyin 2013 és 2017 között minden év januárjában vagy februárjában találkozott, háromszor Moszkvában és kétszer Budapesten. Tavaly elmaradt az év eleji találkozó, de arra megfelelő indokot találtak, ugyanis mindkét országban választási kampány zajlott. Végül az év második felében ezt a kimaradást kétszer is pótolták, Orbán júliusban és szeptemberben is Moszkvába látogatott.

Arra egyelőre hivatalos magyarázatot nem adtak, hogy miért maradt el idén év elején a találkozó a két vezető között, és arra sem, hogy miért nincs még kitűzve 2019-es időpont.

A lap információi szerint, a magyar félnek nem sürgős a találkozó, azonban az orosz fél jobban igényt tartana rá, mivel a földgázzal kapcsolatos kérdésekben időszerű lenne egy új megállapodást kötni, és Paks 2-vel kapcsolatban is lenne mit megtárgyalniuk.

Az egyik lehetséges indok, amiért a magyar kormányfő halogatja a találkozót az orosz elnökkel az lehet, hogy az Európai Uniós tagországok állam- és kormányfőinek mindegyike megszavazta az Oroszország elleni szankciók meghosszabbítását.

Tehát, az unióban Orbán Viktor is a szankciók meghosszabbítása mellett, tehát Oroszország, így Putyin ellen szavazott,

ezért elképzelhető, hogy most emiatt sem szeretne az orosz elnökkel találkozni, személyes tárgyalásokat folytatni.

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!