Berágott az Európai Bizottság, komoly vizsgálat indul az elfogadott törvény miatt!

Miután döntött a parlament az MTA kutatóintézeteinek ügyében, azonnal állást foglalt az Európai Bizottság, mint minden aktuális esemény során. A Bizottság kiemeli, közelről figyelik a magyar kutatási szférában zajló eseményeket, és harmadszor jelzik a kormánynak, hogy ne szűkítsék a kutatás szabadságát – közölte a hvg.hu.

Az Európai Bizottság most felhívta a figyelmet arra, hogy alaposan meg fogják vizsgálni a parlament által megszavazott törvényt!

Továbbá megismétli korábbi állásfoglalását is a Bizottság, melyben a nyílt, versengő finanszírozási rendszerek fontosságát emelik ki, mivel szerintük ezzel érhető csak el a minőségi kutatás, ezzel lehet a finanszírozás tényleges hatását növelni.

Az Alapvető Jogok Chartája is elismeri az oktatási és a kutatási szabadság, valamint a művészetek és a tudomány szabadságát. Az Európai Bizottság ezért kiáll a kutatási és tudományos szabadságért és az akadémiai intézmények függetlenségéért.

A Bizottság rendkívüli figyelemmel követi a magyar kutatási közszférát érő fejleményeket, ennek érdekében pedig felszólítja a hatóságokat, hogy tartózkodjanak minden olyan döntés meghozatalától, melyek szűkítik a tudományos és akadémiai szabadságot az országban.

Ha a Bizottság úgy ítéli meg, hogy a mostani törvény szembemegy az unió alapértékeivel, akkor talán sikerül nyomást gyakorolniuk Orbánra, aki mint a közigazgatási különbíróságoknál, ennél is meghátrálhat és visszaállíthatja az eredeti rendszert!?

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!