Döbbenetes ügy került az amerikai kongresszus elé: Orbán is érintett

Forrás: Daniel MIHAILESCU and SAUL LOEB / AFP

A rendkívüli információkról a Direkt36 szerzett tudomást.

Emlékezetes, Orbán még májusban találkozott a Fehér Házban az amerikai elnökkel. Túl sok érdekes információ nem szűrődött ki a találkozóról, alig háromnegyed órán át tartott a beszélgetésük, sok érdemi megállapodást nem kötöttek, bár Orbánék természetesen még ezt a semmit is próbálták hatalmas sikernek eladni.

Most azonban kiderült, hogy Orbán Trump segítségét kérte ahhoz, hogy folytathassa a civilek elleni lejáratóhadjáratát. Trump szerencsére leszerelte a kormányfő korrupt nyomulását.

A Direkt36 szerint Orbán azt kérte Trumptól, hogy gyakoroljon nyomást Norvégiára a Norvég Civil Alap ügyében – akik 7 milliárd forintot készülnek a kormánytól függetlenül kiszórni akár kormánykritikus civil szervezeteknek -, cserébe a magyar miniszterelnök felajánlotta, hogy semmilyen akadályt nem gördít az amerikaiak készülőben lévő, több százmillió dolláros fegyverüzlete elé.

Trump azzal tért ki az ügy elől, hogy majd “utánanéz”, és hogy “ő nagyon kedveli Norvégiát”.

Olav Berstad budapesti norvég nagykövet az ügy kapcsán azt nyilatkozta, hogy elfogadhatatlannak tartják a két ügy összekapcsolását. Hasonló következtetésre juthatott az amerikai kongresszus is,

az amerikai szenátus külügyi bizottsága ugyanis tájékoztatást kért a Pentagontól, hogy Orbán vajon tényleg azt kérte-e Trumptól, ami a hírekben megjelent.

A Direkt36-nak nyilatkozó külügyi bizottsági források szerint az amerikai diplomaták azóta is nyomon követik az ügyet, és állítólag demokrata és republikánus képviselők egyaránt kifejezték aggodalmukat a magyar kormány magatartása miatt.

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!