Nem nyugszanak, bosszút álltak a kormányellenes aktivistán

fotó: Béres Attila - Magyar Nemzet

Még 2017 áprilisában, egy spontán szerveződött demonstráción tiltakozott a Sándor-palota előtt Gulyás Márton és Varga Gergely az ellen, hogy Áder János aláírta a CEU működését ellehetetlenítő törvényt – közölte az atv.hu.

Véleményüket azzal fejezték ki, hogy vízfestékkel próbálták megdobni a Sándor-palota épületét. Az akciójukban végül sikerült néhány négyzetméternyi felületen lemosható narancssárga vízfestékkel elszínezni az épületet, de a nagy része a földön landolt.

A spontán tiltakozó akció miatt került a két aktivista bíróság elé, ahol a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) védte őket.

Az elsőfokú ítélet szerint, garázdaság és rongálás miatt 300 illetve 200 napos közmunkára ítélték őket.

Hiába született meg gyorsított eljárásban az elsőfokú ítélet, a jogerős ítéletre így is több mint két évet kellett várni. A másodfokú ítélet lényegében fenntartja az elsőfokú ítéletet, tehát a Fővárosi Törvényszék tanácsa is elmarasztalta a két aktivistát.

A végső ítélet lényegesen enyhébb mint az elsőfokú ítélet, de ezt csak az időmúlásra tekintettel tették, így végül 220 illetve 80 óra közmunkára lettek ítélve a véleményüket ily módon kinyilvánító fiatalok.

A TASZ szerint azonban nincs ok az örömre, hisz a másodfokú ítélet az alapjogi szempontokat gyakorlatilag teljesen figyelmen kívül hagyta. A bíróság nem fogadta végül el, hogy a festékdobálás csak a politikai vélemény kinyilvánítása volt, sőt, a bíróság végül kifejezetten öncélúnak minősítette ezt a cselekedetet és kimondták, hogy ezt nem védi a véleménynyilvánítás szabadsága, de erről részletes indoklást nem adtak.

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!