Megszületett a döntés Brüsszelben? Ez Orbán rémálom forgatókönyve!

A Reuters kész tényként számol be arról, hogy Frans Timmermans lesz az Európai Bizottság következő elnöke.

A hírügynökség szerint a döntés állítólag az oszakai G20 találkozón született meg a francia és a német küldöttség között. Az értesülést tovább erősíti, hogy Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke is Timmermanst javasolta kompromisszumos megoldásként az EU vezetőinek az egyeztetéseken.

Ezzel pont kerülhet a több hetes vita végére, ami arról szólt, hogy ki milyen pozíciót foglaljon el a júlis elején megalakuló új Európai Parlamentben. A döntés szerint a választást megnyerő Európai Néppárt adná az Európai Parlament elnökét, illetve az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselőjét, az Európai Tanács új elnöke pedig a Macron-féle centrista-liberális frakcióból kerülne ki.

Miután Emmanuel Macron francia elnök nem bólintott rá a németek által tolt Manfred Weber jelölésébe, Merkelnek muszáj volt beadnia a derekát, mert az EPP az új parlamentben sokkal inkább rászorul Macronék szavazatára, mint az előző ciklusban (eddig elég volt együttműködnie a szocialistákkal, most már a liberálisok támogatására is szükségük van).

Ezzel lényegében a legrosszabb forgatókönyv valósulhat meg, amit Orbán Viktor akarhatott volna,

Timmermans ugyanis a kampányban talán a legádázabb ellensége volt, többször Magyarországon is bírálta a kormányfőt.

A Politico szerint a döntést várhatóan csak a V4-ek fogják ellenezni. Pontosabban csak a V2-ek (Magyarország és Lengyelország), mert Csehország és Szlovákia is – némi engedményekkel – hajlandó az egyeztetésre.

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!