Megbukott a közmédia és a TV2 is – most nagyon túllőttek a célon!

MTI Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs

Az RTL Magyarország felkérésére készített egy elemzést a Mérték Médiaelemző Műhely, ami azt vizsgálta, hogy milyen arányban kaptak lehetőséget megszólalni kormánypárti és ellenzéki képviselők az EP-kampány idején – közölte a magyarnarancs.hu.

Az RTL első sorban saját magát vizsgáltatta, de egyúttal azt is megnézték, hogy a TV2 és a közszolgálati Duna TV milyen arányban volt politikailag kiegyensúlyozott.

Az elemzésben az este hat órakor kezdődő hírműsorokat nézték meg, és a TV2 esetében például az derült ki, hogy 12-szer több időt kaptak a kormánypárti megszólalók, mint az ellenzékiek.

Az EP-kampány időszakában a három csatorna híradójának főszereplője Orbán Viktor volt, aki összesen 180 hírben szerepelt, ami az összes hír 17 százalékát teszi ki. Az ellenzéki politikusok közül pedig Dobrev Klára szerepelt a legtöbbet, összesen 48 alkalommal.

Orbán ilyen mértékű szereplése még magyarázható például a Néppártban történt felfüggesztés miatt, de az már kevésbé, hogy a Mérték Médiaelemző Műhely elemzése szerint

azoknál a híreknél, melyeknél lehetőség lett volna bemutatni az ellentétes, versengő nézeteket (a vizsgált hírek 57 százaléka volt ilyen), ott egyedül az RTL törekedett arra, hogy mindkét oldalt egyenlő arányban megmutassa.

A nem megfelelő kiegyensúlyozottságot az is jól tükrözi, hogy a kormányoldal szereplőinek kritikus bemutatására sem a Duna TV, sem a TV2 hírműsoraiban nem találtak módot, helyette pozitívan mutatták be őket. A nem kormányoldalhoz tartozó intézményi szereplőket pedig 65 százalékban negatívan mutatta be a TV2, és mindössze 9 százalékban adtak lehetőséget arra, hogy úgy mondhassák el nézeteiket, hogy ne legyen közvetlenül megjelenő kritika.

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!