Több ezer család életét nehezítheti meg a legújabb törvényjavaslat

Fotó: MTI/Beliczay László

Közel negyven éve működik megfelelően az a rendszer, amit most a Semjén Zsolt által benyújtott törvényjavaslat teljesen átalakítana. A nyolcvanas évek óta az óvodapedagógusok feladatkörébe tartozik az, hogy megállapítsák egy gyerekről, mikortól iskolaérett – közölte a hvg.hu.

Tehát lényegében az kerül megállapításra, hogy az adott gyerek menjen 6 évesen iskolába, vagy maradjon még egy évet az óvodában.

Ezt a lehetőséget elég sokan kihasználták, mivel minden gyerek különböző korban válik képessé arra, hogy az iskolában helytálljon, ezt pedig az óvodákban dolgozó szakemberek tudják felmérni a legpontosabban.

Most Semjén Zsolt nyújtott be egy olyan törvényjavaslatot, amely pont a rugalmas beiskolázás rendszerét szigorítaná, nehezítené meg.

Amennyiben elfogadják a javaslatot, onnantól kezdve ha egy szülő vagy az óvodapedagógus úgy gondolja, hogy a 6. életévét betöltött gyermek még nem áll készen az iskolára, akkor egy szakértői bizottsághoz kell fordulniuk.

Szakértői bizottság eddig is létezett, de hozzájuk az úgymond “problémás” eseteknél kellett csak fordulni. Tehát abban az esetben, ha a gyermek még 7 évesen sem volt iskolaérett.

A lap szerint, a legtöbb esetben az óvodapedagógusok teljes mértékben meg tudják állapítani, mikortól kell iskolába küldeni a gyereket, ráadásul a bizottságnak nem lesz kapacitása minden kérelmet felülvizsgálni.

A módosítás szövege kimondja, hogy

“A gyermek abban az évben, amelynek augusztus 31. napjáig a hatodik életévét betölti, tankötelessé válik.”

Ha óvodában szeretnék még tartani a gyermeket, akkor a “szülő kérelmét az iskolakezdés évének január 15-éig nyújthatja be a felmentést engedélyező szervhez.”

Természetesen arra is lehetőség van, hogy ha a szülő és a szakértői bizottság is úgy határoz, a gyermek már hatéves kor előtt is mehet iskolába.

A közoktatási törvény módosításai között szerepel még az is, hogy a szülőket és a tanárokat kizárnák az iskolaigazgatói kinevezések véleményezéséből, illetve megnehezítenék a közoktatásból való kilépést.

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!