Csapdát állított Orbán az egyik legnagyobb pártbéli riválisának

Fotó: REUTERS/Laszlo Balogh - RTX30GQH

Rendkívül alattomos csapdát eszelt ki Orbán Viktor az egyik legnagyobb pártbéli vetélytársa számára. Lázár Jánost már régóta Orbán jövőbeni kihívójaként emlegetik a Fideszben, sokak szerint éppen emiatt lett kegyvesztett. A kormányfőnek kapóra jött Márki-Zay Péter hódmezővásárhelyi győzelme, aminek bűnbakjául kimondva-kimondatlanul Lázárt nevezte meg, száműzve őt a Miniszterelnökség éléről szűkebb pátriájába. Néhány órája pedig már azt is tudjuk, hogy mindez egy nagy ívű leszámolási terv része volt. A hódmezővásárhelyi Fidesz ugyanis felkérte Lázárt, hogy legyen ő a párt polgármester-jelöltje. Persze, naiv, aki azt gondolja, hogy ez az ötlet a helyi fideszesek agyában született meg.

Nem nehéz átlátni, hogy Lázár Jánosnak maga Orbán Viktor állított csapdát. Orbán egyszer s mindenkorra le akar számolni a trónkövetelővel.

Ha ugyanis Lázár veszít Márki-Zay Péterrel szemben, akkor oda minden nimbusza. Rá lehet húzni a vizes lepedőt, lehet okolni a vereségért, ő pedig búcsút inthet jövőbeni kormányfői álmainak. Hisz aki egy várost sem tud megnyerni a pártnak, hogyan lenne képes irányítani egy egész országot?

Amennyiben Lázár nyerne és polgármester lenne, az szintén kapóra jönne Orbánnak, hisz legfőbb riválisa „eltemeti magát” vidéken. Parlamenti képviselő nem lehet, döntéshozóból legfeljebb a döntések következményeihez igazodó városvezető lesz. Aki ezt nem hiszi, nézze csak meg, mi lett az egykor szintén szépreményű Pokorni Zoltánból… pedig ő még a főváros egyik kerületét kapta. Az országos politikában azonban labdába sem rúghat.

Lázár valószínűleg átlátja ezt a csapdahelyzetet, ezért is kért gondolkodási időt. Választási lehetősége azonban nincs.

Ha ugyanis nem vállalja a megbízatást, azt könnyen úgy állíthatják be, hogy megfutamodott. A hódmezővásárhelyiek körében elindulhat a sustorgás, hogy ők már nem is fontosak igazán Lázárnak, az országos politikában pedig a gyávaság bélyegét süthetik az egykori kancelláriaminiszterre.

Akárhogy is alakulnak a dolgok, Orbán megkezdte a leszámolást Lázárral, akinek lépnie kell valamit.

Kíváncsian várjuk, mit fog.

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!