Sorra buknak meg Európa korrupt politikusai – Orbán a következő a sorban

Az elmúlt időszakban rengeteg olyan ügy robbant ki a környező országokban, ami politikusok és kormányok bukásához vezetett. Pártvezetők és kormánytagok keveredtek korrupciós botrányokba, tízezres tömegek vonultak utcára, hogy a pénzlopás ellen tiltakozzanak, és van olyan magas rangú politikus, aki börtönbe került. Mindez idehaza szinte elképzelhetetlennek tűnik – közölte a 444.hu.

Az egyik legfrissebb eset az EP-választás másnapján robbant ki, amikor 3 év letöltendő börtönbüntetést kapott a román kormánykoalíció Szociáldemokrata Pártjának elnöke, akit már a bírósági ítélet kimondása után el is vittek, hogy megkezdje börtönbüntetését.

Romániában működik a rendszer, ott a Korrupció-ellenes Ügyészség a politikai elit egyik legnagyobb ellensége,

és bár az ottani kormány igyekszik úgy átalakítani a rendszert, hogy nehezebb legyen a politikusokat vád alá helyezni, még sincs könnyű dolguk, ráadásul Románia azon országok közé tartozik, akik csatlakoztak már az európai ügyészséghez is.

Csehországban nagyjából 130 ezres tömeg vonult utcára múlt héten azért, hogy Andrej Babiš kormányfő leváltását követeljék.

Babiš az uniós támogatások jelentős részét ahhoz a több mint 200 céget tömörítő mezőgazdasági- és vegyipari holdinghoz irányított, aminek éveken keresztül tulajdonosa volt és ami által ő lett Csehország második leggazdagabb embere.

Csütörtökön a cseh kormányügynökség vezetője, aki a mezőgazdasági támogatások elosztásáért felelős, bejelentette, hogy befagyasztják a kormányfő és a mezőgazdasági miniszter cégeinek járó kifizetéseket, ráadásul újabb nagy tüntetés szervezése van folyamatban, hogy kiköveteljék a korrupt politikusok felelősségre vonását.

Az osztrák kormányt szinte azonnal elsöpörte az a botrány, ami egy napvilágra hozott videofelvétel miatt kerekedett. Heinz-Christian Strache osztrák alkancellár a videón arról beszél, hogy

hasonló médiabirodalom kialakítását szeretné elérni, mint amilyet Orbán Viktor csinált Magyarországon.

Ráadásul Strache még közbeszerzéseket is ígért a választási győzelemért cserébe annak az orosz oligarcha rokonának hitt nőnek, aki őt átverte.

Szlovéniában Orbán Viktor egyik nagy szövetségese, Janez Janša, volt miniszterelnököt ítélték korrupciós ügye miatt letöltendő börtönbüntetésre. Még 2006-ban miniszterelnökként fogadott el kenőpénzt egy finn hadiipari cégtől, amiért aztán 2014-ben két évre elítélték.

Az azóta újra szabadon lévő Janšá végig ártatlanságát bizonygatta, így sikerült szavazótáborát megtartania, azonban a koalíció kialakítása nehezen megy neki, mivel a többi párt nem szeretne csatlakozni hozzá. Magyarországról egyébként hatalmas médiatámogatottságot kap, ráadásul még Orbán Viktor is folyamatosan kampányol mellette.

Korrupciós ügy miatt mondott le a szlovén környezetvédelmi miniszter, aki annak a projektnek volt a felelőse, melyről kiderült, hogy a kiírt közbeszerzés előtt már odaígérték egy cégnek a munkálatokat. Novemberben Marko Bandelli, a kormány fejlesztésekért, stratégiai projektekért és kohéziós politikáért felelős minisztere mondott le a miniszterelnök kérésére, amiért beavatkozott a helyhatósági választások menetébe. Januárban pedig Dejan Prešiček kulturális miniszter volt kénytelen lemondani, mivel ő és munkatársai folyamatosan megaláztak egy minisztériumi futárt, akinek súlyos magánéleti problémái is voltak és öngyilkos lett.

Horvátországban Martina Dalic gazdasági miniszter volt kénytelen távozni posztjáról, mert nyilvánosságra került privát levelezése több tanácsadó céggel. A levelezésből kiderült, hogy a tanácsadó cégek, melyekkel a miniszter levelezett, azok írták a súlyos pénzügyi gondokkal küzdő Agrokor megmentését szolgáló törvényt, majd később profitáltak a megvalósításából.

Bulgáriában Rumen Porodzsanov mezőgazdasági miniszternek kellett lemondania májusban, miután uniós forrásokkal való visszaélés gyanújába került.

A volt Macedón miniszterelnök pedig Magyarországra menekült az ottani igazságszolgáltatás elől. Nikola Gruevszki magyar diplomataautókkal szökött át több határon is,

végül Magyarországra érve Orbán Viktor jó barátja menedéket kapott az országban, ahol azóta is szabadon él.

És itt vagy Magyarország, ahol úgy látszik a kerítés, a szigorú határvédelem megakadályozza, hogy a korrupció bejusson az országba.

2010 óta egyetlen kormánytagnak sem kellett lemondania azért, mert korrupciós botrányba keveredett volna.

Hazánkban csak az OLAF, az unió csalás elleni hivatala próbál ráerőltetni kormánytagokra mindenféle korrupciógyanús ügyleteket. Így tett például Orbán Viktor vejének esetében is, aki azóta felküzdötte magát az ország 100 leggazdagabb embere közé.

Orbán Viktor egyébként kijelentette, hogy nem foglalkozik üzleti ügyekkel, bár jól látható, hogy ismerősei, barátai, rokonai elég keményen benne vannak az üzleti életben, ráadásul a Fidesz hatalomra jutása óta elég sikeresek is ezek az emberek és vagyonuk hihetetlen módon gyarapszik.

Korrupciós ügy miatt a Fidesz-frakció 2010 óta egyetlen képviselőjétől sem vált meg idő előtt.

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!