Hatalmas csalódást okozott Kálmán Olga – ez nem hogy Tarlós, de Karácsony ellen is kevés lesz

Forrás: Partizán

Első alkalommal csaptak össze az előválasztás jelöltjei.

Megtartották péntek este az első nyilvános előválasztási vitát. A bő két órásra sikeredett eseménynek nem volt annyira vitajellege, miután mindhárom jelölt a kérdések és programok nagyrészében maximálisan egyetértett.

A vitán részt vett

  • Karácsony Gergely, akit az MSZP-Párbeszéd és a Szolidaritás támogat,
  • Kálmán Olga független jelölt, a DK támogatásával,
  • és Kerpel-Fronius Gábor, a Momentum jelöltje.

Ígéretekből nem volt hiány, mindhárom jelölt több szabadságot, nyitottabb városházát, kisebb forgalmat, több szociális bérlakást, több nyilvános vécét, modernizáltabb, zöldebb tömegközlekedést, a Liget-projekt leállítását és nem utolsósorban Budapest újraparkosítását ígérte. Abban is egyetértettek, hogy emlékművet kell emelni Budapesten a cigánygyilkosságok áldozatainak, de ugyanúgy egyetértés mutatkozott közöttük a hajléktalankérdésben is.

A vita ott kezdett igazán vitává válni, amikor Gulyás Márton – a vitát szervező Partizán moderátora – rátért a kényesebb kérdésekre. Karácsonyt a parkolási maffiáról kérdezte, aki elég jól kivágta magát. Elmondta, pont azért alkalmas jelölt,

mert ha valaki, ő pontosan tudja, milyen szembeszállni a parkolási maffiával.

Erről egy hátborzongató történetet is elmesélt, miszerint egy zuglói gazdasági szereplő megfenyegette őt, hogy tudja melyik óvodába járatja a gyerekét, miután Karácsony egy neki nem tetsző döntést hozott. Karácsony egyébként

messze vitte az estét, minden kérdésre felkészülten, profi politikus módjára válaszolt, nem csak üres frázisokat puffogtatott, látszott, hogy érti a dolgát.

Ezt többször ki is emelte egyébként, érezhető volt a fölénye a másik két jelölttel szemben, akiknek ezidáig nem hogy városvezetési, de politikai tapasztalata sincs.

Kálmán Olga pl. ezzel kapcsolatban kapta a legkeményebb kérdéseket Gulyástól, valamint a programja (vagy annak hiánya) miatt. A DK jelöltjét láthatóan fel is ingerelték a programjával kapcsolatos kérdésekkel, egy ponton egy elég zavaros fejtegetésbe is belekezdett azzal kapcsolatban, hogy neki elviekben már van programja, de még nincs kész, mert a budapestiekkel közösen még módosítani akarja majd. Később annyira dühös lett, hogy el is szólta magát: azt mondta,

„hirtelen majdnem 10 millió programolvasó országává váltunk. Nem baj, ha ekkora az igény, akkor lesz.”

Ez már csak azért is furcsa kijelentés, mert Kálmán pont azzal hárította korábban a programjával kapcsolatos kérdéseket, hogy manapság minden budapestinek van Budapest-programja. Ehhez képest most kikérte magának, hogy számon merték kérni rajta azt.

Kálmán később odaszúrt Karácsonynak is, miután a tapasztalatlansága került terítékre. Mint mondta, örül, hogy nem volt még polgármester, mert így legalább nem kell magyarázkodnia, hogy kik milyen háttéralkukat kötöttek körülötte.

Erre döbbenetes dolog történt: a tömeg nagy része kifújjolta őt, ettől a korábbi műsorvezető láthatóan zavarba is jött, még vissza is kérdezett a közönségnek, hogy “miért, talán nem?”.

Ezt a magabiztosságnak álcázott fölényeskedést később sem sikerült sajnos levetkőznie, miközben a másik két jelölt barátságos és nyitott vitapartnernek mutatta magát, Kálmán megtartotta a tévéből ismert cinikus, beszólogatós riporteri stílusát. Ez jól is állt neki, amikor még csak annyi dolga volt, hogy kemény kérdéseket tegyen fel politikusoknak, de a képviselőségbe láthatóan beletört a bicskája. Annak ugyanis az a lényege, hogy minél több ember érezhesse, hogy azonosulni tud a képviselőjével. Kálmán stílusa ehhez képest inkább csak konfrontatív volt, több alkalommal Gulyásnak is visszaszólogatott.

Kerpel-Fronius Gábor Karácsonyhoz hasonlóan kedvelhetőnek mutatkozott, ugyanakkor rajta is látszott a tapasztalatlansága, és több helyen kicsit zavartnak vagy határozatlannak tűnt. Gulyás egy kérdésére, miszerint a Momentum korábbi kijelentésével (hogy az MSZP egyenlő a Fidesszel) továbbra is egyetért-e, azt felelte,

nem, nem tehető egyenlőség az MSZP és a NER közé, de a Momentum amiatt alakult, hogy elutasítsa mind a 2010 előtti, mind a 2010 utáni világot.

Ezt a fajta különutaskodó retorikát bőven sokszor hallottuk már az elmúlt 10 évben az LMP-től, a választók láthatóan meg is büntették miatta múlt hónapban a szétomló zöldpártot.

Kíváncsian várjuk, a legközelebbi vitán hogy teljesítenek a jelöltek.

Itt visszanézhetik a teljes vitát:

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!