Itt tartunk: újraindul a Szabad Európa Rádió magyar adása

7 közép- és kelet európai ország, köztük Magyarország független sajtójának támogatására Washington összesen 198 millió forint összegű támogatást hirdetett meg.

Az amerikai külügyminisztérium 2017 végén egyszer már bejelentett egy programot a magyar független vidéki sajtó támogatására. Ekkor mintegy 200 millió forintot osztottak volna ki, és bár meghirdették a pályázatot az interneten is, a beérkező pályázatok azonban a semmibe hullottak, a kezdeményezést különösebb indoklás nélkül ejtették.

Most a Népszava bukkant az újabb, 700 ezer dolláros pályázatra, amit szintén az amerikai külügyminisztérium európai és eurázsiai ügyekkel foglalkozó irodája írt ki Közép-és Kelet Európai Újságíró Ösztöndíjprogram címmel.

A médiapályázatra június 24-ig lehet jelentkezni és az őszi választások után hirdetik ki a győzteseket – remélhetően ezúttal valóban.

A támogatásért, bár mindössze jelképesen értékelhető, de a jelen helyzetben minden bizonnyal nagy lesz a tülekedés, mivel a független média megmaradt része így is egymás fején taposva próbál a víz felett maradni. A valós szándék – mármint az ellenzéki/független média – támogatása nehezen értékelhető érdemben, mivel az így is hétfelé osztódó összeg egy részét a Szabad Európa Rádió feltámasztására –is – szánnák, amit a hajdan hírhedt adó illetékesei sajtómegkeresésre nem is cáfoltak.

Nem mellesleg ez utóbbi éves költségvetése kb. 124 millió dollár.

A cikk eredetileg a szabadhir.hu portálon jelent meg: Itt tartunk: újraindul a Szabad Európa Rádió magyar adása címmel.

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!