Fordulópont jöhet Brüsszelben: nagy lépésre készülnek a finnek

A bombasztikus hírről az euronews számolt be.

Nagy előrelépés történhet az Orbán Viktor elleni uniós küzdelemben, miután sajtóhírek szerint az EU soros elnökségét júliusban átvevő Finnország

tovább szeretne lépni a magyar kormánnyal szemben tavaly szeptemberben indított 7-es cikkely szerinti jogállamisági eljárásban.

Ismeretes, ezt a cikkelyt nevezik nem hivatalosan az EU atombombájának, miután az eljárás vége akár Magyarország szavazati jogának a felfüggesztését is eredményezheti. A cikkelyt azután szavazták meg, hogy Judith Sargentini zöldpárti holland képviselőnő egy a magyar jogállam helyzetét vizsgáló jelentése az egész EU előtt végleg nyilvánvalóvá tette, hogy Orbánék évek óta mást sem tesznek, mint módszeresen felszámolják a demokratikus intézményrendszert Magyarországon.

Az eljárás megindítása után bár többé nem lehetett a kormányfő mocskát a szőnyeg alá söpörni – ennek köszönhető, hogy a magyar jogállam helyzete ilyen központi témakörré nőhette ki magát az EP-választásra, és hogy Orbán elkezdte elveszteni jóindulatát uniós pártcsaládjánál -, nagy előrelépések még így sem történtek az ügyben, mert az utóbbi időben soros román és osztrák elnökségek – különösen a választás előtt – nem akartak egy ilyen rizikós konfrontációt bevállalni.

A finneknek szemlátomást azonban már nincs ezzel problémájuk, júliusban a hírek szerint ugyanis napirendre tűznék a kérdést. Ez a gyakorlatban azt jelentené, hogy meghallgatnák a magyar kormány álláspontját, majd változtatásokat vagy szankciókat javasolnának ellenük.

A jelentést író Sargentini időközben jelezte, hogy

számít a finnekre, mint mondta, ez lehet az első valódi lépés a folyamatban.

Azt ugyanakkor hozzátette, szeretné, ha a finnek nem csak az Európai Bizottságtól várnák a beszámolókat, hanem a többi problémát, amit a jelentésében feltárt, s amelyek nem feltétlenül érintik az uniós jogot, is figyelembe vennék és elkezdenék kivizsgálni.

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!