Amerikai egyetem rántotta le a leplet, mi van Orbán győzelmének hátterében

Forrás: Népszava

Isabela Mares a Yale politikakutatója a Comparative Politics című folyóiratban publikált egy tanulmányt, ami ugyan a 2014-es, kétharmados Fidesz-győzelmet eredményező parlamenti választáson tapasztaltakra épül, de a helyzet a tegnap lezajló választáson ennél csak rosszabb lett.

“A magyar politikusok számos törvénybe ütköző választási stratégiát – beleértve a közvagyonhoz való hozzáférést – alkalmaztak, hogy bebiztosítsák győzelmüket”

– olvasható a tanulmányban. Aztán részletesen taglalja, hogy olyan kampánymódszereket találtak, amik a fejlődő országokran, Afrikára és Latin-Amerikára jellemző. Azt már csak mi tesszük hozzá, hogy olyan területeken hasított kimagaslóan a Fidesz tegnap is, ahol afrikai és latin-amerikai körülmények  és viszonyok vannak, jellemzően leszakadó kis falvakban.

Ami azonban Magyarországra különösen jellemző, amit megfigyeltek, az állami források használata. A tanulmány fontosnak tartja kiemelni a  2010-ben bevezetettt közmunkaprogramot.

A közmunkát a helyi polgármesterek ellenőrzik, így ők irányítják a javak elosztását.

Így tulajdonképpen a kistelepülési polgármesterek a közmunka megvonásával való fenyegetéssel és  ajándékcsomagokkal, tüzifával esetlegesen készpénzzel együtt tudják manipulálni a kiszolgáltatott rétegek szavazatát.

Young és Mares a Magyarországon működő klientizmusnak négy típusát különböztette meg:

  • a szavazatvásárlást,
  • a közpénz felhasználását a szavazatokért cserébe,
  • az előnyök megvonásával való fenyegetést,
  • a nem állami szereplők által alkalmazott gazdasági kényszert.

A felméréshez 93 falut vizsgáltak három megyében és arra jutottak, hogy a megkérdezettek 5-7 százaléka átélte a fent említett négy jelenség valamelyikét.

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!