Kemény kritikát kapott Orbán a választás előtt, az EU is változni fog miatta?

Heiko Maas német külügyminiszter Berlinben szólalt fel a Westdeutscher Rundfunk (WDR) regionális közszolgálati médiatársaság “Europa Forum” című rendezvényén, ahol elmondta, hogy az Európai Uniót három alapérték, a szabadság, a demokrácia és a jogállamiság tartja össze – közölte a 444.hu.

Hozzátette, hogy azonban a magyar kormány úgy véli, az EU-tagsághoz csak jogok kapcsolódnak, kötelezettségek pedig nincsenek.

Elmondta továbbá azt is, hogy azoknak a tagállamoknak, melyek az EU-ból profitálnak, “tudniuk kell, hogy nemcsak jogok, hanem kötelezettségek is vannak, ezért helyes, hogy Brüsszel nagyon hangsúlyosan felhívja erre az olyan kormányok figyelmét, mint Orbán Viktoré Magyarországon”.

Mass később a pódiumbeszélgetésen kiemelte azt is, hogy számára nagyon nyilvánvaló, hogy a magyar kormány azoknak a táborát erősíti, akik úgy vélik, csak jogaik vannak de kötelezettségeik nincsenek. Szerinte épp ezért

“a jövőben talán azt a kérdést is fel kell tennünk, hogy nem kellene-e a jogállamiság EU-s alapértékének betartásához kötni az EU-s támogatási alapok forrásainak szétosztását”.

A Német Szociáldemokrata Párt (SPD) politikusa az EP-választással kapcsolatban elmondta, hogy fel kell lépni azokkal szemben, akik

“káoszt, megosztottságot, félelmet keltenek, és tönkre akarják tenni Európát”.

Szerinte a nacionalisták és populisták útja is egyértelműen “káoszba” vezet, és ezekre az erőkre a “megalománia, az értékvesztés és a demokrácia megvetése” jellemző.

A német külügyminiszter szavaira Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter reagált, aki elmondta, hogy ha Magyarország nem teljesítené kötelezettségeit, tehát ha nem védené meg Európa határait, akkor Németországban ma sokkal több illegális bevándorló élne.

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!