Vészesen közeleg a teljes összeomlás: hajszál választ el minket a katasztrófától

MTI-fotó

Mára annyira veszélybe került a fővárosi sürgősségi ügyelet, hogy nem telik el nap, hogy ne mondaná le azt valamelyik erre a célra kijelölt kórház az ellátást – közölte a hvg.hu az egészségügyben dolgozó forrásaira hivatkozva.

Nagyjából egy héttel ezelőtt számoltunk be mi is arról, hogy a budapesti négy sürgősségi ügyeletet adó kórház közül három is jelezte, nem képes betegek fogadására. A honvédkórház létszámhiány miatt előre jelezte a problémát, míg a Szent János és a Merényi úti traumatológia megtelt, így végül csak a Péterfy Kórház tudta fogadni a betegeket teljes kapacitással.

A lap információi szerint az, hogy lemondja valamelyik kórház a sürgős esetek fogadását, mindennapossá vált, és megkeresésükre az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) se cáfolta azt. Az ÁEEK szerint viszont ez egyáltalán nem azt jelenti, hogy veszélyben lenne az ellátás, hiszen “amennyiben a kijelölt intézmények bármelyike átmenetileg mégsem tudná fogadni a betegeket (például, mert időközben több sürgősségi esetük lett), akkor sem adódhat ellátási probléma”.

Ilyen esetben az Országos Mentőszolgálat Mentésirányítási és Szuperügyeleti Osztályának (OMMSZO) kell gondoskodnia a még fogadóképes kőrházak közti koordinációról.

Arról viszont nem közöltek semmit, hogy mi történik abban az esetben, ha minden sürgősségi osztály megtelik, vagy létszámhiány miatt képtelenek több beteget fogadni.

Az OMMSZO-nak a lap szerint bőven van mit koordinálni, például a kilenc napja orvoshiány miatt az ügyeletet lemondó Honvédkórház átlagosan évente 1000 ilyen helyettesítést végez, tehát nagyjából ennyi alkalommal vállalja át más, azt ellátni nem tudó kórházaktól az ügyeletet.

Hozzáteszik, hogy van olyan kórház is, amelyik évente nagyjából 200 ügyeleti napot kénytelen lemondani.

Végül a lap forrása elmondta, hogy annyira kritikus már a helyzet, hogy akár egy nagyobb buszbaleset miatt is összeomolhat teljesen a rendszer, ami az átlagos napi forgalmat is csak épp hogy ki tudja szolgálni, viszont plusz kapacitás, tartalék már nincs benne.

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!