Hallgat a közmédia – mintha semmi sem történt volna a szomszédban

Fotó: AFP PHOTO / Christof STACHE

Míg a kormány és az általuk fizetett médiumok, újságírók folyamatosan azt hangoztatják, hogy Magyarországon kiegyensúlyozott és tényszerű, korrekt hírközlés van, addig az igazság sokkal súlyosabb. A valóság teljes torzításával közölnek csak fontos, számukra kényes híreket. Így volt ez legutóbb Heinz-Christian Strache osztrák alkancellár bukásával kapcsolatban is.

Mikor Strache Magyarországon járt, a közpénzből fenntartott közmédia Orbán Viktor és az osztrák alkancellár közös sajtótájékoztatóját, melyen Strache dicsérte a magyar miniszterelnök munkáját és a kormánypárt politikáját, nagyjából 24 órán keresztül kiemelt fontossággal pörgött az online felületeken és a híradóban.

Pénteken került napvilágra az a 2017-ben készült több órás videó, melyből egyelőre még csak egy néhány perces összeállítást tettek közzé, és amin az osztrák alkancellár igencsak csúnya ügybe keveredett. A botrány odáig fajult, hogy Strachenak le kellett mondania, az osztrák kancellárnak pedig előrehozott választást kellett kiírnia, és mindez egyetlen nap alatt.

Mindeközben a remekül működő közmédia nem nagyon közölt a botrányról semmit sem, hisz nemrég ódákat zengtek az osztrák alkancellárról, aki pedig Orbánról mondott csupa jó dolgot. A magyar miniszterelnök még azt is kijelentette, hogy

“Én azt javaslom Európának, ami Ausztriában történik. Európának át kellene vennie az osztrák modellt.”

Ezek után nehéz úgy közölni bármi rosszat az osztrák modellről, hogy az ne legyen számukra kínos. Végül azért kiraktak egy rövid cikket a botrányról hirado.hu-ra, és röviden megemlítik a híradóban is, de persze oly módon, hogy az még ne okozzon nekik kárt: “Lemondott az osztrák alkancellár”.
A videó tartalmáról pedig csak keveset írnak, ráadásul a magyar vonatkozást és Orbánt teljesen kifelejtik tényszerű közlésükből.

Ha valaki csak ezekből a híradásokból értesül a világ eseményeiről, akkor hihetetlen torz képet kap mindenről, hisz a kormánymédia elferdíti a valóságot, felnagyítja a számukra kedvező híreket és nem szívesen számolnak be a botrányokról és a kínos eseményekről, hogy minél kevesek értesüljenek róla.

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!