Kormányt buktathat az év botránya Ausztriában, Orbán is belekeveredett

UPDATE: Lemondott Heinz-Christian Strache osztrák alkancellár

Az év politikai botránya robbant ki péntek este a szomszédban.

Két rangos német lap, a Spiegel és a Süddeutsche Zeitung olyan felvételeket közölt Heinz-Cristian Stracheról, Orbán osztrák szélsőjobboldali haverjáról – akivel a miniszterelnök néhány hete Budapesten parolázott -, melyen az osztrák alkancellár egy Putyinhoz bekötött orosz nőnek közbeszerzési győzelmeket ígér, ha az megvásárolja neki az ország legbefolyásosabb bulvárlapját, és azt az ő szócsövévé teszi.

Ami a magyar olvasók számára különösen érdekes lehet a történetben, hogy Strache a 444 szerint mindezt úgy vezette fel a nőnek, hogy

“olyan médiakörnyezetet szeretne kiépíteni Ausztriában, mint amilyen Orbáné”.

Időközben kiderült, hogy a 2017-es ibizai találkozó egy csapda volt, Strache és a találkozón még személyesen jelen lévő jóbarátja, Johann Gudenus bécsi alpolgármester annyira ostobák voltak, hogy személyit sem kértek a nőtől. Aki egyébként Putyin egyik oligarchája unokahúgának adta ki magát, és arról érdeklődött, hogyan tudná támogatni Strache szélsőjobboldali FPÖ-jét. A nő először azt ajánlgatta, hogy földeket venne ötszörös áron Gudenustól, de Strache-éknak jobb ötletük volt:

vegyenek inkább döntő tulajdonrészt a naponta kétmillió olvasót elérő Kronen Zeitungban, és azáltal segítsék az ő kancellári kampányát.

Ezen felül még közbeszerzési győzelmeket is ígérgettek a támogatásért cserébe kormányra kerülésük esetén. Mióta lebuktak, Strache-ék mindenféle módon próbálják tagadni, hogy bármiféle ígéretet vagy előnyt kaptak volna ezektől az emberektől, de aligha fogják tudni kimosni magukat, a helyzet ugyanis elég világos:

a jelenlegi osztrák alkancellár egy Putyin-közeli oligarchával órákon keresztül arról tárgyalt, hogyan vennének neki az oroszok egy propagandalapot.

Nehéz nem összekötni ezt az egészet azzal az esettel, amikor néhány évvel ezelőtt Simicska Lajos elmesélte, hogy a 2014-es választásokat követően Orbán egy nagyon hasonló ötlettel állt neki elő, az exoligarcha állítása szerint ez vezetett kettejük összeveszéséhez is. Orbán Simicska szerint azt állította, hogy a Roszatomtól fog segítséget kérni ahhoz, hogy megvásárolják neki a legnépszerűbb magyar kereskedelmi tévét, az RTL Klubot. Hogy vajon Simicskának is vannak-e felvételei erről a beszélgetésről (amennyiben ténylegesen megtörtént), azt nem tudjuk.

Bárhogy is legyen, egy valami nagyon világos ebből a történetből: Putyinnak sok fontos szélsőjobboldali politikus a zsebében van Európában. Abból ítélve, hogy Orbán nemrégiben beengedte az oroszok kémbankját Magyarországra, valamint hogy a Népszava szerint egymásnak adogatják az oroszok a kilincset a magyar külügyminisztériumban, még akár azt is el tudjuk sajnos képzelni, hogy a magyar miniszterelnök felett Putyinnak komoly zsarolási potenciálja van. Az ég áldja attól az országot, hogy ez így legyen.

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!