Semmit nem ér már az emberélet: láthatatlan gyilkos pusztít a kórházakban

Képünk illusztráció, nem a cikk szereplői láthatóak rajta

A Péterfy kórház betartva a hatályos szabályokat, az arra kötelezett dolgozókat elküldte az időszakos sugárvédelmi tanfolyamra. A képzés után néhány traumatológus elhatározta, hogy a tanultak alapján elkezdik ellenőrizni a munkahelyüket.

Tudni kell, hogy a baleseti sebészeti műtétek közben gyakran használnak röntgent, akár törött csontokról, akár implantátumok van szó, szinte elengedhetetlen a használata. Mivel itt alapfelszerelésnek számít a röntgenkészülék, ezért kellett az itt dolgozóknak sugárvédelmi képzésben részt venni.

A 444.hu cikke szerint először a a legfontosabb védőeszközök, az ólomkötények áteresztőképességét vizsgálták meg, és kiderült, hogy

úgy megy át rajtuk a sugárzást, mint tésztaszűrőn a víz!

De az is kiderült, hogy nincsen elérhető pajzsmirigyvédő, sugárvédelmi szemüveg vagy kesztyű, sokan a saját maguk által vásárolt sugárvédelmi felszereléssel mennek a műtőbe, ami viszont azt is jelenti, hogy

a betegek részére nincs semmiféle védelem!

A dolgozók itt nem álltak meg, kiderítették, hogy a Péterfy Kórház Manninger Jenő Baleseti Központnak 2017-ben lejárt a Munkahelyi Sugárvédelmi Szabályzata, így jelenleg semmilyen érvényes szabályozás sincs a kórházban.

Azt is kiderítették, hogy a 487/2015. XII. 30. Korm. rendelet alapján a munkahelynek kellene biztosítania az egyéni védőfelszereléseket, míg egy másik kormányrendelet szerint a “teljes napi munkaidőből hat órát kell a munkahelyen töltenie annak a közalkalmazottnak, aki a munkahelyén legalább napi 3 órán át sugárártalomnak ki van téve.” Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy a súlyos orvos- és szakdolgozói létszámhiány miatt ennek a szabálynak az alkalmazása szinte azonnal működésképtelenséget okozna!

Így az is kimondható, hogy jelen pillanatban egy műtét sem jogszerű, amelyben röntgent használnak. A dolgozók megkeresésére a vezetőség egy olyan válaszlevelet külldött, amely elolvasása után azonnal az Országos Atomenergia Hivatalhoz (OAH) fordultak hatósági állásfoglalásért a dolgozók. Az OAH annyit tudni kell, hogy  szigorú nemzetközi előírások szerint dolgozik, így valószínű, náluk nem lehet elkenni az ügyet.

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!