Itt az újabb kitiltásra várók névsora: Mészáros, Tiborcz, Rogán nem mehet többet az USA-ba?

Az amerikai kormányzaton belül előkészületek folynak arra, hogy a Globális Magnyitszkij-törvény (Global Magnitsky Act) alapján szankcionálják Orbán Viktor barátját, Mészáros Lőrincet, értesült az Átlátszó budapesti és washingtoni forrásokból.

Ez bizony az egyik legkeményebb szankció, amit az USA meg szokott lépni, ugyanis akit ezzel sújtanak, annak ez

beutazási tilalmat, és az Egyesült Államokban tartott vagyonelemek befagyasztását jelenti!

A szankciókat előkészítő kormányzati tisztviselők látókörében van még Tiborcz István, a miniszterelnök veje, és Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetiroda vezetője is, akik hasonló sorsra juthatnak Mészárossal.

Mészáros, Tiborcz és Rogán ügyeiről valószínűleg még az Obama-kormányzat utolsó időszakában kezdték el az  információkat gyűjteni az amerikai kormányzati korrupcióellenes szervezetek, és azok alapján előkészíteni a szóba jöhető szankciókat. Akkor azonban még nem létezett a fentebb említett Magnyitszkij-törvény, amely először csak Oroszországra vonatkozott, később Trump egészítette ki, minden más országra kiterjesztre.

A törvény alapján alapján olyan külföldi személyeket lehet beutazási tilalommal és vagyonbefagyasztással sújtani, akik korruptak vagy emberijog-sértéseket követtek el. Az Átlátszó információi szerint

Mészáros Lőrinc ellen már az új szabályozás, a Globális Magnitszkij-törvény alapján készítették elő a szankciókat.

Mindezeket a terveket azonban meg tudja vétózni Donald Trump, aki megpróbál jó kapcsolatokat ápolni a mentalitásban hozzá közel álló Orbánnal. De maga a tény, hogy ilyen előkészületek folynak az amerikai kormányzatban, azt jelzi, hogy folyamatos nyomás van a Fehér Házon, hogy lépjen fel az Orbán vezette korrupt kormány ellen.

Hogy mindezt felül lehet-e írni az egyenlőre folyosói pletyka szintjén hallott fegyver üzlettel, az kérdéses. MInt ahogy az is, hogy a jövő évi amerikai elnökválasztás után milyen kormányzat áll fenn az USA-ban,  és az hogyan közelít Orbán felé.

A helyzet mindenesetre súlyos, Orbán egyetlen szerencséje, hogy az USA elnöke jelenleg egy erre aposztra teljesen alkalmatlan figura.

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!