Csúcsot döntött a bizalmatlansági index – elvennék a kormánytól a döntést az emberek

A Medián március végén-április elején készített egy kutatást a témában a Momentum megbízásából arról, hogy mire költenék a magyarok az EU-támogatásokat, illetve hogy kinek kellene felügyelnie a pénzek szétosztását.

A kutatás eredményét nincs okunk megkérdőjelezni, hiszen a Medián volt az az intézet, amely eddig mindig a legpontosabban jósolt ameg a választási eredményeket is. A kutatás legfontosabb eredménye, hogy szinte

teljesen elfogyott a bizalom a kormánnyal szemben

az EU-s pénzek elosztását illetőleg. Arra a kérdésre, hogy helyeselnék-e a szavazók, hogy “a korrupció visszaszorítása érdekében az Európai Uniótól kapott támogatásokat a jövőben ne a magyar kormányzat, hanem egy független európai intézmény ossza ki és felügyelje.” a válaszadók 65 százaléka felelt igennel, ami bizony kétharmados többséget jelent a társadalomban! Párt szimpátia szerinti lebontásban így fest az igenek aránya:

  • Momentum: 94%
  • LMP: 92%
  • DK: 90%
  • MSZP: 78%
  • Jobbik: 73%
  • Nincs pártja: 63%
  • Fidesz: 50% helyesli.

Tehát a fideszes szavazók fele szerint sincs jó helyen az EU-s pénzek felügyelete a kormánynál! Ez alapvetően más eredmény, mint amit a választások mutatnak! Ennél is döbbenetesebb arány jött ki akkor, amikor azt kérdezték, hogy a jövőben csak az oktatásra, egészségügyre és munkahelyekre lehessen kizárólagosan EU-s támogatást fordítani. Ezzel a lakosság 68 százaléka ért egyet, a fideszes szavazóknak pedig 61 százaléka támogatná ezt az elképzelést.

Mindez nagyjából azt mutatja, hogy a társadalom jelentős hányada tisztában van az ország égető problémáival és egyértelműen érzékeli a korrupció mértékét. Ennek ellenére még mindig magas a Fidesz támogatottsága, köszönhetően a nem létező migráns veszéllyel való fenyegetésnek, és annak a hitnek, hogy Orbán valóban megvédte az országot.

Ha az ellenzéknek van valahol feladata, akkor azt itt kell keresni, ebben a kérdésben világosan és tisztán érthetően kommunikálni a valóságot az emberek felé.

 

 

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!