Megoldotta a kórházak minden gondját – innentől kezdve csak jobb lehet minden!

 

Központi utasításra, jogszerűtlenül tiltják a kórházak, hogy fotózzanak a területükön – írja honlapján a TASZ. A civil szervezetnek az utóbbi időben többen is jelezték a problémát, ezért írtak az érintett intézményeknek, amiből az derült ki: központi utasításra cselekednek.

A Társaság a Szabadságjogokért civil jogvédő szervezet úgy értesült, hogy az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) utasította az intézményvezetőket a feliratok kihelyezésére, azok után, hogy a kórházakban uralkodó állapotokat bemutató fotók kerültek nyilvánosságra.

Így jelentek meg a kórházakban a plakátok, amelyek figyelmeztetnek: tilos fényképezni, csak külön igazgatói engedéllyel szabad fotózni – írja a civilszervezet. A kézivezérelt központi diktátum pikantériája, hogy maga az ÁEEK is elismerte:

a fényképfelvétel készítését a kórházakban sem a Polgári Törvénykönyv, sem az egészségügyi törvény nem tiltja,

viszont megpróbálnak úgy csinálni, mintha a kórházi fényképezés gátolná a kórházi gyógyító tevékenységet.

A TASZ javaslattal élt a kórházigazgatók és az ÁEEK felé, hogy amennyiben a probléma valóban adatvédelmi indíttatású és nem az a cél, hogy minél kevesebb kép készüljön a málló vakolatról és a földön alvó anyákról, akkor a plakátokon a fényképfelvételek készítését ne megtiltsák, hanem tájékoztassák a betegeket és látogatókat, hogy ezt miként tudják szabályszerűen, az adatvédelmi szempontokat figyelembevételével megtenni.

A jogvédő szervezet fel is hívta a kórházak figyelmét, hogy az egészségügyi intézmény területén ugyanolyan szabályok szerint lehet fénykép-, videó-, illetve hangfelvételt készíteni, mint bármely más, magántulajdonban nem álló, nyilvános helyen.

Amennyiben tehát egy beteg vagy látogató az intézmény helyiségeiben úgy kíván képet rögzíteni, hogy azon más beteg, az intézmény munkavállalója, vagy az intézményben tartózkodó más személy nem ismerhető fel, akkor ezt számára megtiltani, illetve engedélyhez kötni nem lehet.

A cikk eredetileg a szabadhir.hu portálon jelent meg: Kásler megoldotta a kórházak minden gondját – betiltatta a fotózást címmel.

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!