Durva manipulációra derült fény – évtizedekkel ezelőtt betiltott módszert alkalmaznak?

Az USA-ban fejlesztették ki azt a reklám módszert, amit “küszöb alatti érzékelésen” alapul. Ennek a lényege, hogy az inger olyan rövid ideig vagy olyan kis intenzitással jelenik meg, hogy az a tudatosság küszöbe alatt marad. A módszerrel állítólag nagyban megnövelték egy moziban a Coca-Cola és a pattogatott kukorica eladásokat, mert a film közben villanásnyi időre bevetítették az “Igyál kólát” és “Éhes vagy” feliratokat.

Később ez a módszer amerikai politikai reklámokban is megjelent, a választók tudatalatti befolyásolására. A dologgal kapcsolatban akkora volt a felzúdulás, hogy a fél világ törvényben tiltotta be a tudatalatti reklámot. Aki például Amerikában a csatornájára ilyen klipet engedett, könnyen elveszíthette műsorszórási engedélyét.

A magyar jogszabályokban 1996. évi I. törvény a rádiózásról és televíziózásról szólóban akadtunk a következő rendelkezésre a 10§ 5 pontja kimondja:

Burkolt, illetve tudatosan nem észlelhető reklám nem közölhető.

A Fideszt azonban ez nem zavarja, és ezzel a módszerrel próbálja meg átmosni az agyunkat, legalábbis azokét, akik még hajlandóak TV2-őt nézni. A kormányt mindenben kiszolgáló csatornán a reklámok között egy pillanatra az ugyancsak kormányhoz hű Origo logója felvillan, próbálva tudat alatt befolyásolni az embereket, hogy az Origót olvassák.

Nem véletlenről van szó, az Origó már 2014-ben megjelentetett egy terjedelmes cikket a módszerről. Úgy látszik, már akkor felmerült a gondolat, hogy így manipulálják az embereket.

 

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!