Nem várt helyről érkezett a kritika, ez megkérdőjelezi Orbán egész kereszténydemokráciáját

Orbán mióta elhagyta az illiberális jelzőt, amivel saját rendszerét jellemezte, azóta szokása kereszténydemokráciának nevezni uralkodását. Az első jelző elhagyásának az oka, hogy a nemzetközi közvélemény és diplomácia tudatta vele, hogy illiberális demokrácia nincs, a demokrácia mindig liberális, az alapvető emberi jogokra épül. Orbán akkor meghunyászkodott, és felhagyott ezzel a szóhasználattal, de nem sok szerencséje van a keresztény jelzővel sem.

erdo petre ersek
MTI Fotó: Mohai Balázs

Sőt! Talán ezzel több baja is akad, mert míg ő akképpen változtatja ideológiáját, ahogy éppen a szél fúj, addig a magukat kereszténynek vallók azt komolyan gondolják, és erős alapokon áll értékrendjük. Őket, joggal háborítja fel, amikor orbánok, semjének meg némethszilárdok sajátítják ki magunknak a keresztény szót.

Így van ezzel valószínűleg Erdő Péter esztergom-budapesti érsek is, aki a maga kulturált és finom módján illette kritikával Orbán propagandáját a valaszonline.hu -nak adott interjújában.

“Lehet-e egy országot, egy kontinenst kereszténynek nevezni?

A kulturális hagyományok és az építészet okán persze lehet, de mégiscsak fontosabb az emberek személyi meggyőződése. Azt a kérdést tehát érdemes megvizsgálni, hogy akik érkeznek, mit gondolnak a világról. Ez azonban korántsem olyan egyszerű” – mondta az érsek.

A legnagyobb jelzés pedig mégis csak az a mondat, hogy

“kár lenne hagyni, hogy ilyen kategóriákkal, mint „kereszténység” és „iszlám”, emberek csoportjait utólagos izgatással fordítsák szembe egymással.”

De itt nem állt meg az érsek, és nyíltan kimondta azt is, amit mindenki sejt, hogy mi állhat a háttérben:

A kultúrák konfliktusa lehet, hogy előrejelzés – ám az is lehet, hogy szándék!

Mindezt annak kapcsán jelentette ki, hogy a 2015-os menekültválságkor egyik fiatal papjuk a Keleti pályaudvartól a vonaton egészen Salzburgi kísérte a menekülteket, és azt állapította meg, hogy nincs értelme iszlám-keresztény konfliktusról beszélni, mert a menekültek jó része nem is vallásos.

Azt már csak mi tesszük hozzá, hogy ugyanúgy ahogy Magyarország döntő többsége sem volt misén még életében sem.

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!