Hatalmasat bukhat a kormány – mégse hódolnak be nekik a tudósok!

Március elején úgy tűnt behódolt a kormány akaratának az MTA és közös szándéknyilatkozatot írt alá Palkovics László innovációs miniszterrel Lovász László, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke. Akkor megállapodtak, hogy olyan rendszert dolgoznak ki, ami lehetővé teszi az akadémiai kutatóhálózat Akadémián kívüli működését – közölte a 444.hu.

Most azonban a hvg.hu szerint,

kedden úgy döntött az MTA elnöksége, hogy mégis megtartanák az Akadémián belül az intézethálózatot.

Az elnökség egyik tagja közölte a lappal, hogy végül ezt a javaslatot fogják benyújtani a májusi közgyűlésen.

Így lényegében a kutatóhálózat egy szenátus alá kerülne, amibe nagyobb beleszólása lenne a kormánynak, de a kutatóintézetek formálisan az MTA részei maradnának, valamint a költségvetésük is az MTA-hoz tartozna.

Döntöttek arról is, hogy az irányító testületbe ne csak a kormány és az MTA küldjön képviselőket, hanem az érintett intézetek is, így többségben lennének a tudósok. Valamint az Akadémia ragaszkodik az alapfinanszírozás fenntartásához is,

tehát elutasítják a kormány javaslatát, ami egy pályázat útján történő finanszírozást javasolt.

A lap szerint az elnökség a saját és a minisztérium javaslatát is a közgyűlés elé fogja vinni, de utóbbit nem ajánlják majd.

Április elején közölte az MTA és az ITM 7-7 tagjából álló testület, hogy Európában az MTA kutatóhálózata az egyik legjobb, épp ezért szeretnék ezt megvédeni a kormány átalakításától.

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!