Bevallották: nem tudják megakadályozni , hogy ne legyen csalás

Kép: MTI

Nem más jelentette ezt ki, mint a Nemzeti Választási Iroda elnökhelyettese, Gáva Krisztián, a Népszavának adott interjújában. Persze eddig is láthatta, aki nem vak, hogy milyen visszaélések történtek tavaly áprilisban, kezdve az ukránok átbuszoztatásától kezdve a kamupártok meghamisított aláírásgyűjtő ívein át a szavazás napján összeomlott informatikai rendszerig, de most először ismerte ezt el a Nemzeti Választási Iroda hivatalosan is.

A határon túli szavazókról például elmondta, hogy a regisztráció után -ami egyébként automatikusan 10 évig érvényes-, hogy

“információnk egyébként nincs arról, hogy akár halott emberek is vannak a névjegyzékben.”

A már regisztrált külhoniaknak leveleket küldenek, amiben felhívják a figyelmüket arra, hogy szerepelnek a névjegyzékben és ha valamilyen adat változott, azt jelentsék be. Mondjuk, arról kevés elképzelésünk van, ha valaki időközben elhalálozik, akkor hogyan fog erre a levélre reagálni, és bejelenteni, hogy sajnos ő már nem érintett ebben a szavazásban.

Az ajánlási aláírások ellenőrzéséről pedig megtudtuk, hogy

“ha az aláírás nem kiolvasható, a választási irodák nem tudják vizsgálni az aláírás hitelességét.”

A három nap alatt elvégzendő munkáról megtudtuk, hogy  nincs se kapacitás, se tudás arra, hogy a szignók hitelességét megvizsgálják. Ráadásul a törvényi szabályozás alapján a névjegyzéknek nem része az aláíráskép, így  nincs is felhatalmazás arra, hogy az aláírások valódiságát a választási irodák ellenőrizzék. Ez viszont így semmi más, mint felhívás a csalásra.

A régi, ajánlócédulás rendszer ennél sokkal megbízhatóbb és nyomon követhetőbb volt, azzal a hátránnyal, hogy egy szavazásra jogosult csak egy jelöltet, vagy listát tudott ajánlani. Az ajánlócédulák rendszere alapból kiszűrte a kamupártok indulását, mert ott bizony kellettek aktivisták, akik begyűjtötték az ajánlócédulákat, nem volt elég neveket átmásolni más ívekre.

Már csak az a kérdés merül fel bennünk, hogy ha tökéletesen tisztában vannak ennek az ajánlási rendszernek a hátrányaival, visszásságaival, akkor miért erőltetik mégis?

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!