Elérkezett az idő – Bíróság elé állítják a magyar kormányt!

AFP PHOTO / ATTILA KISBENEDEK

Az Igazságügyi Minisztérium közlése szerint megvan az időpontja a kvótapernek, melyet az Európai Bizottság indított Magyarországgal, Lengyelországgal és a Cseh Köztársasággal szemben. Az Európai Bíróság Május 15-ére tűzte ki az időpontot, az európai parlamenti választások elé – közölte a 444.hu.

Még 2015-ben született döntés arról, hogy a túlzsúfolt olasz és görög menekülttáborokból Magyarországnak is át kéne vennie 1264 migránst. A döntés ellen Magyarország és Szlovákia is hangot adott, az Európai Bíróságra vitték az ügyet, amit a bíróság 2017 szeptemberében elutasított.

Végül Magyarország a bírósági döntés ellenére sem fogadta be a menekülteket, ezért a bizottság 2018 januárjában beperelte Magyarországot a kvótaítélet végre nem hajtása miatt.

A tárgyalás előkészítésének keretében az Igazságügyi Minisztérium közölte, hogy a magyar kormány továbbra sem fogadja el a migránsok elosztását szolgáló kötelező kvótát:

Magyarország sem az egyszeri, sem az állandó kvótából nem kér. A válaszokban a kormány úgy foglalt állást, hogy – a határozat jogszerűségének kérdésétől függetlenül – az Európai Unió működéséről szóló szerződés 72. cikke lehetővé teszi, hogy a tagállamok igazolják egy kötelezettségszegési perben a kvótahatározat végrehajtásának elmaradását, így a nekik felrótt jogsértés nem állapítható meg. Magyarország emellett fenntartja, hogy a bizottság eljárása több szempontból jogsértő volt, ezért a keresetet el kell utasítani.”

Annak ellenére, hogy

ez csak egyszeri elosztás lett volna 2015-ben, ami az akkor feltorlódott emberek elhelyezését szolgálta volna, Magyarország kormánya megtagadta a kvótát

és kijelentették, hogy ez egy brüsszeli csel volt és a “bevándorláspárti vezetés” valódi célja, hogy “állandó, felső korlát nélküli, automatikus kötelező kvótát, áttelepítési mechanizmust vezessen be”.

A májusi tárgyalást követően indítványt terjeszt majd elő az ügyben kijelölt főtanácsnok, ítélet pedig majd csak nyáron vagy ősszel lesz várható.

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!