Ütött az óra: most már el kell számolniuk a törvényekkel – a két legnagyobb hatalom kezdeményezte

Közös nyilatkozatot tett Németország és Franciaország a magyarországi jogállamiság helyzetéről, az uniós alapszerződés 7. cikkelye alapján hazánkkal szemben zajló eljárás kapcsán – írja a Népszava. A nyilatkozatban leszögezik, hogy az uniós intézmények és a közös értékek tiszteletben tartása nem képezheti vita tárgyát, ezért

„itt volt az ideje, hogy a magyar kormány beszüntesse a Bizottság tagjaival szemben indított lejárató kampányát”.

Arra is kitérnek, hogy hét hónappal a Sargentini-jelentés elfogadása után készen állnak rá, hogy „konstruktív és tartalmas párbeszédet” folytassanak Magyarországgal.

“Nem pusztán egyes törvényeket tartunk aggasztónak: az alapvető értékek tiszteletben tartásáról szóló EP jelentés által festett teljes kép nagyon aggasztó.”

Úgy tűnik, ha lassan is, de kezdik megérteni Európa nyugati felében is, hogy milyen súlyos problémát jelen Orbán, és visszafordíthatatlan folyamatok indulhatnak be, hacsak nem indultak már most is be. Ilyenek az igazságszolgáltatás függetlenségével, a korrupcióval, a média szabadságával, a tanszabadsággal, a vallásszabadsággal, a szólásszabadsággal és a kisebbségek és a menekültek jogaival kapcsolatos aggodalmak.

Az EU tagállamai véleményünk szerint túljuthatnának már az “aggasztó” és hasonló puha kifejezések használatától. Aggódni akkor szoktunk, ha késik a gyermekünk otthonról,

itt viszont egy ország demokráciájának a lerombolásáról van szó, amire nem ez a megfelelő kifejezés.

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!