Megbénulhat a közigazgatás – tömeges felmondási hullám a “közrabszolgaság” miatt!

Gulyás Gergely // kép Népszava

A Miniszterelnökség tájékoztatása szerint a központi és a területi közigazgatásban múlt hónapban összesen 2500 dolgozó kérte a felmentését. Az index.hu értesülései szerint a tömeges felmondások miatt a megyei és járási, kerületi kormányhivatalokban májusra kritikus helyzet állhat elő, azonban

a kormányban azt mondják, ez a mértékű felmondás még nem veszélyezteti a munkavégzést.

A tömeges felmondási hullámot, a március elején hatályba léptetett jogszabály-változások indították el a közigazgatásban. Az új szabályozás értelmében a félórás ebédidő többé nem számítható bele a munkanapba, így a dolgozóknak ennyivel tovább bent kell maradniuk a hivatalban.

A módosítás az alapszabadságot is érintette, ami így 5 nappal lett kevesebb, valamint a cafetéria juttatások is eltűntek. Ezek módosítása miatt, a munkavállalók lényegében többet dolgoznak, miközben csökkent a fizetésük.

“Nem ezt érdemeltük. Ez nem közszolgálat, ez már közrabszolgaság.”

– így jellemezte egy kormányhivatali dolgozó a közhangulatot a területi közigazgatási egységekben.

A jogszabály-változásokról a munkáltató személyre szólóan tájékoztatta a dolgozókat, így akik azt nem fogadták el, azok 5 napon belül kellett, hogy jelezzék, majd a munkaadó köteles volt felmenteni őket, valamint a ledolgozott éveik után végkielégítést fizetni. Végül összesen 2500-an nem értettek egyet a változásokkal és kérték felmentésüket.

“A felmentésüket kérők száma a megyénken belül döbbenetes mértékeket ölt. Többen úgy is a távozás mellett döntöttek, hogy egyelőre nincs kilátásban új munkalehetőség.

A további tömeges létszámcsökkenés több szervezeti egység működését megbéníthatja, melyeknek eddigi működése is problémás volt.

A jogviszony-átalakulás okán felmentésüket kérő kollégák két hónapos felmentési idejükből egy hónap elengedésre kerül, az időarányosan kiveendő szabadságok miatt pedig nagyjából két-három hét múlva rengeteg szék fog kiürülni, feladatkörök maradnak ellátatlanul” – mondta a lapnak egy névtelen forrás.

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!