Eddig tartott? Brutális drágulás jöhet az elemzők szerint!

Forrás: nol.hu

Érdekes folyamat játszódott le Magyarországon az előző években: a bérek növekedése megelőzte az árak emelkedését. Azért is volt ez furcsa, mert eddig a fordítottjához voltunk hozzászokva.

A folyamat hátterében az a mérhetetlen uniós forrás áll, melyet az utóbbi években lehívott és elköltött a kormány. A gazdaságban megmozduló pénz nagysága így azonban nem volt összhangban a tényleges gazdasági teljesítménnyel. Ráadásul, a kivándorlás miatti munkaerőhiány sem adott más lehetőséget a munkáltatóknak, minthogy bért emeljenek, ha meg akarják tartani a dolgozóikat.

De úgy tűnik, hamarosan vége ennek a jó világnak. Az EU-s pénzek a következő ciklusban láthatóan nem fognak ilyen mértékben jönni Orbánék külpolitikai ámokfutásának következtében, és a tényleges gazdasági teljesítmény nélkül ez a bérszínvonal sem tartható sokáig. Ráadásul, olyan bér feszültségek alakultak ki az országban, ami komoly problémákhoz vezethet. Gondoljanak bele: egy kezdő pedagógus 130 ezer forint körül vihet haza havonta, míg egy építkezéseken dolgozó segédmunkás 10-12 ezer forintot is elkérhet naponta, zsebbe.

A hirtelen megugró béreket most kezdi el követni az árak emelkedése: maginflációs index értéke a februári 3,2%-ról 3,5%-ra gyorsult,

ami 10 éves csúcsot jelent.

Ez bizony olyan adat, amellyel foglalkozni kell, hiszen az iparcikkek és szolgáltatások áremelkedése ennél is magasabb, és úgy tűnik, az emelkedés mértéke is hónapról-hónapra gyorsul.

Ha ez a tendencia nem fog megállni, akkor bizony az fájni fog mindenkinek, mert hiába keresünk többet, az kevesebbet fog érni a boltban, amit már így is jócskán lehet tapasztalni egy nagyobb bevásárlás során. Lassan elmondhatjuk a Fidesz megbukott szlogenjét: “Rosszabbul élünk mint négy éve”.

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!