Itt a valódi ok, hogy miért rúgta fel Puzsér az előválasztást

Kibújt a szög a zsákból.

Felfüggeszti a tárgyalásokat az előválasztásról Puzsér Róbert Karácsony Gergellyel, miután az MSZP-Párbeszéd-DK-Momentum a hétvégén az LMP és a Jobbik nélkül állapodott meg a budapesti polgármesterjelöltekről – értesült az Index. Puzsér ultimátumot szabott:

ha nem vonja vissza Karácsony a megállapodást, nem lesz előválasztás.

A publicista azt sérelmezi, hogy állítása szerint a baloldal leosztotta a helyeket egymás között, és kihagyta az LMP-t és a Jobbikot az ellenzéki együttműködésből.

Félig igaza van: Karácsony maga is elismerte, hogy a Jobbikot tényleg nem vették bele a megállapodásba. Csakhogy nem azért, hogy rontsák az ellenzék esélyeit, hanem pont hogy amiatt nem, hogy javítsanak rajta. A közvélemény-kutatási adatokból ugyanis világos, hogy a Jobbik szavazói, ha nincs jobbikos jelölt, akkor nem az ellenzék jelöltjére, hanem Tarlósra és a Fideszre szavaznának szívesebben – emiatt egy Jobbikkal kötött szövetség összességében tehát a kormánypártokat segítené.

Abban ugyanakkor nincs igaza Puzsérnak, hogy az LMP-t kihagyták volna az egyeztetésekből. A párt ugyanis végig ott ült a tárgyalóasztalnál. Az, hogy nem született velük megállapodás, nem a baloldali pártok hibája, sokkal inkább az LMP-é. Sajtóhírek szerint ugyanis az LMP-sek

másfél hónap alatt három különböző embert küldtek az egyeztetésekre, akik ráadásul egymásnak ellentmondó célokat közöltek a többiekkel.

A hétvégén a megállapodó pártok hangsúlyozták – az LMP és a Jobbik durva hangvételű sajtóközleménye ellenére, amiben nem hogy ellenzéki szolidaritást nem mutattak, de egyenesen maffiázni kezdték a baloldalt -, hogy a továbbiakban is várják az LMP-t a budapesti koordinációba, ha mégis úgy döntenének, hogy beszállnak.

Az LMP-nek egyébként 3 polgármesterjelölti helyet ajánlottak, Puzsérék ezzel nem voltak megelégedve. A közvélemény-kutatások dacára azt állították, hogy legalább annyi helyet megérdemelnének, mint a DK. Puzsér ráadásul azt is követeli, hogy

ne csak az LMP-t, de a Jobbikot is vonják be az együttműködésbe.

Mindezt annak ellenére, hogy – mint mondtuk – a kutatások szerint az egykori radikális párt rontaná az ellenzék fővárosi esélyeit. Nagyon úgy tűnik – ezek miatt főként -, hogy az igazi ok, ami miatt fel akarja rúgni Puzsér az előválasztást, hogy

valójában soha nem is akart rajta elindulni.

Csak emlékeztetőül: Puzsér már néhány hete is azzal fenyegetőzött, hogy kiszáll az előválasztásból, akkor épp Závecz Tibor egy közvélemény-kutatásán akadt ki, ami Karácsony győzelmét jósolta előre. Az eddigi viselkedéséből kiindulva így az tűnik valószínűnek, hogy

a publicista eddig is inkább csak az indokokat kereste, hogy miért ne kelljen megmérettetnie magát Karácsonnyal szemben.

Az LMP kompromisszumképtelensége után pedig nagyon úgy tűnik, meg is találta, amit keresett, most már lesz mire hivatkozva eljátszania a mártír szerepét.

Karácsony nem sokra Puzsér bejelentése után egyébként reagált a történtekre. Mint írta:

“Budapesti előválasztás lesz. Méghozzá olyan feltételek mellett, amiről Puzsér Róberttel korábban megállapodtunk. Nekem nincsenek feltételeim. Aki jön, az jön, aki nem, az nem.”

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!