Brutális nyugdíjemelés lesz a következmény? A szociális Európában igen!

Az európai szocialisták már régóta küzdenek a méltányos európai minimálnyugdíjért, amelyet abból az átlagkeresetből állapítanának meg, amit a gazdaság már megtermelt – mondta Szanyi Tibor, az MSZP EP-képviselője az ATV Egyenes beszéd című műsorában.

A baloldali képlet szerint tagállamonként a bruttó átlagkereset 60%-a lenne a minimálbér, és ennek a további 60%-a lenne a minimálnyugdíj.

Ez azt jelentené, hogy Magyarországon a jelenlegi legkisebb 28 500 forintos nyugdíj ebben a rendszerben 129 600 forint lenne.

Szanyi Tibor úgy véli, hogy ezt a méltányos összeget Magyarország is megközelíthetné, ha nem adóparadicsomként működne és beszedné az adókat a multi cégektől. Véleménye szerint azonban ezt a 100 ezer forintos különbséget az Orbán-kormány nem lenne hajlandó odaadni a nyugdíjasoknak azért, mert számtalan szociális juttatás a legkisebb öregségi nyugdíj összegéhez van kötve.

Szanyi Tibor úgy gondolja, hogy ennek a számítási módszernek a kötelező elterjedését az segítené, ha a szocialisták kerülnének többségbe az Európai Parlamentbe. Ugyanakkor véleménye szerint a többi párt támogatása is elképzelhető a javaslat elfogadásához, amire példaként hozta fel a 75%-os támogatottsággal elfogadott javaslatát, amely szerint az áfát 25%-ban maximalizálnák az unióban.
Forrás: Hírklikk

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!