Katasztrófa fenyegetheti az országot – a szocialisták elmondták, mi az igazi veszély

Fotó: MTI/SOÓS LAJOS

Ha a Fidesz kisodródik az Európai Néppártból, Magyarország kisodródhat az Európai Unióból – jelentette ki Tóth Bertalan, az MSZP elnöke, európai parlamenti listavezetője azon a kedd délelőtti budapesti háttérbeszélgetésen, amelynek az apropóját a párt és a Párbeszéd közös listájának létrejötte adta. A beszélgetésen a résztvevők az egyetlen valódi szövetségként beszéltek annak kapcsán, hogy az MSZP és a Párbeszéd közös listán indul az EP-választáson.

Távoli, de reális veszélynek nevezte Tóth Bertalan Magyarország kisodródását az Európai Unióból. Tóth szerint, ha a Fideszt végül kiteszik a néppártból, Orbán Viktor jogállamellenes lépései miatt a 2020-tól kezdődő új fejlesztési ciklusban

akár fel is függeszthetik az uniós támogatások utalását Magyarországra, ez pedig katasztrófával érne fel, óriási problémát okozna a magyar családok és vállalkozások életében.

A beszélgetésen az MSZP és a Párbeszéd “programalapú” kampányáról beszélve azt mondta, az idei EP-választás szerintük a szociális Európáról szól, a munkavállalók védelméről, az állami ellátásokról, így az oktatásról és az egészségügyről. Emellett a klíma- és környezetvédelem, az energiaszegénység, a lakhatási válság, és a technológiai robbanás témáit is be akarják hozni a közös kampányba, mert a „jövő kihívásaira nem az MTA függetlenségének felszámolása a válasz” – csempészett egy csepp aktuálpolitikát a mondandójába.

Jávor Benedek, a Párbeszéd európai parlamenti képviselője a találkozón arról beszélt, hogy azt az Európa-párti szövetséget, amit a szocialistákkal létrehoztak, a maguk részéről a fenntarthatósági és zöldpolitikai szemlélettel kívánják megtoldani. A maga részéről pedig a következő 5 évben is azért szeretne az EP-ben dolgozni, hogy például a Paks2 beruházásnál feltárt aggályok, vagy az uniós pénzfelhasználással kapcsolatos korrupciós ügyek a felszínre kerüljenek.

Jávor szerint nem igaz, hogy az EP-ben nem lehet kézzelfogható eredményeket felmutatni. A gyakorlatban is lehet elérni dolgokat, el lehet végezni konkrét munkát, aminek konkrét eredménye lehet – hangoztatta, utalva például a miniszterelnök vejéhez kötődő közvilágítási botrány miatti OLAF-vizsgálatra, amiben neki is kulcsszerepe volt. Ha megválasztják, Jávor marad az európai zöld frakcióban. Mint mondta, tapasztalata szerint két különböző képviselőcsoportban eredményesebb munkát fognak tudni végezni öt év alatt, mintha az MSZP-sekkel együtt az európai szociáldemokrata frakcióban foglalna helyet.

Ujhelyi István azt ígérte, hogy a következő öt évben is ők ketten lesznek a leghatékonyabbak a hazai érdekek képviseletében az unióban. (Itt megjegyezte, hogy egyedül ő és Jávor kaptak kitüntetést a 26 magyar EP-képviselő közül az elmúlt ciklusban.)

Május 27-én egy új felállásra ébred Európa, és komoly számolgatás fog kezdődni arról, hogy mely párt vagy pártok koalíciója adhatja az új Európai Bizottsági elnököt – ismertette. Ne a Fidesztől függjön Európa sorsa. Egy ide vagy oda eső mandátum most akár hosszú évekre eldöntheti a unió sorsát, ezért a magyarok szavazata ezúttal rendkívül fontos lesz szerinte. Ha az európai szocdemek (S&D) és a zöldek együtt többen lesznek, mint az EPP, annak azért van jelentősége, mert Orbán Európát mérgező politikájának megállítása függ tőle.

Bejelentése szerint tegnap elfogadták azt a javaslatot, hogy a „baloldali bölcsek tanácsát”, amelyet jelenleg Balázs Péter volt uniós biztos, Bárándy Péter volt igazságügyi miniszter és Donáth László lelkész alkot, a következő napokban újabb nevekkel bővítik ki. Ők Magyarország másik, jobbik arcát hivatottak bemutatni a jövőben Európa felé. Ujhelyi ígérete szerint nem csak baloldali arcokkal, és pláne nem pártpolitikusokkal fog bővülni bölcsek köre a közeljövőben.

A beszélgetésen elhangzott, hogy az utóbbi napokban országjárásra indultak a szocialisták. A pártelnöki kampány elsősorban az uniós választás tétjéről szól, de a közös lista minden résztvevője nyakába veszi a vidéket, Ujhelyi és Jávor mellett például a 19 éves, érettségire készülő Kálló Dániel is aktívan járja majd a településeket.

Óriásplakátokon nagy teret nem fog meghódítani az MSZP az idei kampányban sem, helyette inkább a közterületi jelenlétre és a közösségi média meghódítására fognak törekedni, illetve a még független magyar média üzenetközvetítő erejében is bíznak.

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!