Orbán zsarolással harcolta ki a számára legkedvezőbb menekülőutat

Fotó: MTI/EPA/Stephanie Lecocq

Az elmúlt időszak legnagyobb kérdése az volt, hogy kizárják a Fideszt az Európai Néppártból, vagy nem. Több verzió is napvilágot látott arról, hogy mi fog történni.

Az egyik lehetőség, hogy Orbánék elkerüljék a szégyenteljes ítéletet, miszerint kizárják őket a Néppártból, az lett volna, hogy önként kilépnek még a szavazás megkezdése előtt. A CDU Magyarországért felelős politikusa, Andreas Nick erről korábban azt nyilatkozta:

“Minden Budapest felől érkező jel arra mutat, hogy a kilépésre készülnek”.

A Magyar Nemzet pedig jócskán előkészítette annak a döntésnek a lehetőségét, hogy a kormánypártot kizárják az EPP-ből, és így végül csúfos bukásban részesül. A lap több “szakértőt” is megkérdezett a témával kapcsolatban, akik válaszaikkal felvezették a Fidesz Európai Néppárton kívüli lehetőségeit.

Kiszely Zoltán, politológus a lapnak azt nyilatkozta, hogy

“van élet az Európai Néppárton kívül is”,

Ifj. Lomniczi Zoltán, akit a lap alkotmányjogászként mutat be, pedig azt nyilatkozta, hogy

“a Fidesz kényelmes helyzetben van, hiszen egy esetleges néppárti búcsú következtében,

bizonyosan megtalálja módját, hogy a valódi keresztény, jobboldali és következetesen bevándorlásellenes, szuverenista politikájának érvényt tudjon szerezni a jövőben is az Európai Parlamentben is.”

A szavazás napján pedig Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter nyilatkozta azt, hogyha felfüggesztik a Fidesz tagságát az Európai Néppártban, akkor ők azonnal kilépnek a pártból.

“a Fidesz akkor tud az Európai Néppártban maradni, ha szerdán nem csupán a párt kizárására, de tagságának felfüggesztésére sem kerül sor.

A Fidesz a felfüggesztést nem tudja tudomásul venni, ilyen döntés esetén azonnal elhagyja a Néppártot.”

Szerda este a Néppárt választmánya megszavazta a Fidesz tagságának felfüggesztését. Eredetileg az EPP tagjai egyoldalúan függesztették volna fel a Fideszt, végül több órás megbeszélés után Orbánnak sikerült kiharcolnia, hogy közös megegyezésként könyveljék el a dolgot.

A kilépéssel való fenyegetőzés meghozta gyümölcsét, hisz ezáltal a magyar közmédia és kormánytagok más kontextusban tudják közölni az EPP döntését. Szerintük ugyanis

a Fidesz önként, a párt vezetésével összhangban, beleegyezett a felfüggesztésbe.

Orbán ezt sikerként könyveli el, mivel kiharcolt egy számára kedvezőbb helyzetet, valamint később azt nyilatkozta, hogy a vita alatt folyamatosan kezében szorongatta a kilépésről szóló papírokat.

Végül tehát nem következett be az a Néppárton kívüli élet, melyet a kormányközeli médiumok előkészítettek a kormánypárt szimpatizánsainak, és nem következett be az sem, amit Gulyás Gergely közölt a szavazás előtt. Helyette inkább Orbán egy egérlyukon kimenekült, és próbál továbbra is az EPP tűréshatárán lavírozni.

Megszavazták: az unió szégyenpadjára ültették Orbánt

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!