Ezt főzték ki Orbán ellen: innen ugyan hogy fog kimászni?

A tegnapi Weber látogatás nem úgy sült el egyik félnek sem, ahogy szerette volna. Ez már csak abból is látszik, hogy közös sajtótájékoztató nem volt, Orbán egyáltalán meg sem jelent, Weber pedig csak nagyon általános válaszokat adott az újságírói kérdésekre.

Egy újdonság volt, amit megtudhattunk, még pedig a CEU Budapesten maradásával kapcsolatban. Weber első útja nemhiába vezetett az egyetemre, minden mást megelőzve a Budapesti látogatáson. Ugyanis, egy olyan konstrukciót hozott magával, amivel sarokba szorította Orbánt.

Orbán, hogy ellehetetlenítse az egyetemet, megváltoztatta a felsőoktatási törvényt, majd amikor már az abban foglalt feltételeknek is megfelelt az intézmény, akkor a saját felsőoktatási törvényüket is megszegve, nem írták alá a megmaradáshoz szükséges nemzetközi megállapodást. Csak rátesz egy lapáttal, a végén még azt is tagadták, hogy szükség lenne ilyenre.

Az Európai Gazdasági Térség országaiból érkező egyetemeknek viszont valóban nem kell ilyen nemzetközi megállapodás, így ezt használja ki Weber javaslata. A pontos konstrukció nem teljesen ismert, de az látszik, hogy a Müncheni Műszaki Egyetemet vonnák be partnernek, finanszírozási oldalról pedig az éppen Debrecenbe gyárat építeni készülő BMW-t.

Ez kétszeresen is csapdába ejti Orbánt, hiszen így a felsőoktatási törvény szerint is minden akadály elhárul a CEU Budapesten maradása elől, másrészt pedig igen nehéz lenne ebben a helyzetben a BMW-nek nemet mondani, ha az szeretné a képzést Magyarországon tudni.

Ebben a helyzetben, Orbán vagy enged a nyomásnak, amivel végképp bebizonyosodik, hogy igenis lehet meghátrálásra kényszeríteni, vagy nem enged, és röpítik is páros lábbal az Európai Néppárt soraiból, amivel jelentősen csökken érdekérvényesítő képessége, azzal együtt pedig a megszerezhető EU támogatások összege.

A leckét feladták, Orbánnál pattog a labda.

 

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!